פגיעה בעבודה – פגיעה מאופניים

כאשר אנו חושבים על אופניים ככלי תחבורה, עולה בפנינו תמונה של טבע ירוק וסביבה יותר בריאה. ואכן, השימוש באופניים כדי להגיע מן העבודה ואל העבודה אכן תורם תרומה משמעותית להפחתת זיהום סביבתי. כיום ניתן למצוא בערים רבות מסלולי רכיבה המאפשרים לרבים להגיע מביתם אל מקום העבודה ללא שימוש במכוניות מזהמות, ואגב כך גם לשמור על כושר גופני גבוה ובריאות טובה יותר. אולם, לאופניים יש גם צד פחות חיובי. עובד בדרכו לעבודה או מן העבודה הביתה אשר נפגע במהלך רכיבת אופניים, או עובד שהינו הולך רגל ונפגע כתוצאה מפגיעת רוכב אופניים בו, עלולים למצוא את עצמם פגועים קשות, ללא יכולת לשוב לעבודה ולפרנס את עצמם ואת משפחתם. במאמר זה נדון בהשלכות הפגיעה מאופניים שמוכרת כפגיעה בעבודה, כיצד נראה התהליך מול חברת הביטוח ומדוע חשוב לפנות לייעוץ וליווי מקצועי של עורך דין בתהליך.

 

פגיעה בעבודה כתוצאה מפגיעה מאופניים

אדם אשר נפגע כתוצאה משימוש באופניים בזמן העבודה, במקום העבודה ועקב העבודה עשוי להיות מוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כנפגע עבודה. לשם כך צריכים להתקיים מספר תנאים, להלן כמה דוגמאות למקרים אשר יוכרו על ידי הביטוח הלאומי כפגיעה בעבודה:

  • עובד רכוב על אופניים שנפגע בדרך מביתו אל מקום העבודה, או בדרך מן העבודה לביתו, כאשר הוא עובר במסלול הקבוע והיומיומי שלו. מותר לו לעצור בדרך בבית תפילה קבוע או כדי להוריד ילדים מתחת לגיל 10 במוסד חינוכי קבוע. בכלל זה נחשב גם מי שנסע בדרכו אל בית לקוח, בדרכו אל שליחות מטעם העבודה כמו למשל לדואר או לבנק, או לכל מטרה אחרת שאליה הנחה אותו המעסיק שלו.
  • עובד אשר האופניים הם מקור פרנסתו, כמו למשל שליח, אשר נעזר באופניו כדי לשאת משאות וחבילות לבתי הלקוחות או להעביר מסמכים חשובים למשרדים שונים. במידה והתאונה מתרחשת בדרך לשליחות מסויימת שאליה נשלח על ידי המעסיק מבלי לסטות מן המסלול הסביר, היא תוכר כתאונת עבודה.
  • עובד אשר היה בדרכו מן הבית לעבודה, מן העבודה הביתה, לבית לקוח או לשליחות מטעם העבודה, במסלול הקבוע שלו וללא סטייה בדרך, ובדרך נפגע מרוכב אופניים שהתנגש בו וגרם לפציעתו, עשוי גם הוא להיות מוכר כנפגע עבודה.

 

כיצד נראה תהליך התביעה מול המוסד לביטוח לאומי?

על מנת לקבל פיצוי על כל אותם ימים שבהם העובד שמתאושש מן התאונה לא יכול להגיע למקום עבודתו וזקוק לעזרה רפואית, המוסד לביטוח רפואי מציע סיוע באמצעות השלבים הבאים:

  1. דמי פגיעה – דמי הפגיעה הינם זמניים, ולא יעלו על 91 ימים או 13 שבועות. מטרת דמי  הפגיעה היא לכסות את כל ההוצאות המיידיות לאחר התאונה שבהם העובד אינו יכול לעבוד עקב הפציעה. על מנת לקבלם, יש להגיש טופס טופס בל/211 מן העובד בו מפורטים מידת הנזק ונסיבות התאונה, וטופס בל/ 250 החתום על ידי המעסיק.
  2. קביעת אחוזי נכות – במידה וחלפו 91 יום מאז התאונה, אך העובד עדיין סובל מליקויים שונים, ולאחר שהוכר כנפגע עבודה, הוא יכול לגשת לוועדה רפואית אשר תקצוב את אחוזי הנכות שלו לאור מצבו הבריאותי. בדרך כלל אחוזי הנכות יהיו זמניים, כדי לאפשר לנפגע את משך הזמן הנדרש לו כדי להחלים.
  3. קביעת אחוזי נכות קבועים או זמניים מחדש – לאחר פקיעת תוקף אחוזי הנכות הזמניים, יזומן הנפגע שוב לעמוד בפני וועדה רפואית כדי לבחון את מצבו הבריאותי הנוכחי. לאחר בחינה זו תחליט הוועדה האם להעניק לו אחוזי נכות חדשים זמניים או קבועים בהינתן מצבו הבריאותי.

 

מהי וועדה רפואית וכיצד מתכוננים לקראתה?

בעוד שכדי לקבל את דמי הפגיעה הזמניים, די בהגשת טפסים ומסמכים רפואיים המתארים את הפגיעה ואת חומרתה, כדי לקבוע אחוזי נכות יש צורך בהכנה טובה יותר לקראת וועדה רפואית שנערכת במוסד לביטוח לאומי. במידה והנפגע אינו יכול להגיע פיזית לוועדה עקב פציעתו, ניתן לערוך אותה באמצעים דיגיטליים כגון שיחת ווידאו, או לבחון את תיק המסמכים הרפואיים בלבד.

 

הרכב הוועדה הרפואית

הוועדה הרפואית מורכבת מרופא ועדה אשר תחום עיסוקו הינו בתחום הפגיעה של העובד – לדוגמא, אם העובד נפגע ברגליו, הרופא יהיה כירורג המתמחה בפגיעות בעצמות ובמפרקים. לעיתים, כאשר יש צורך בשני רופאים, כמו לדוגמא בפגיעה מערכתית שכוללת גם את עצמות גופו של הנפגע וגם את איבריו הפנימיים, כמו שקורה רבות לאחר תאונה קשה – יגיעו שני רופאים העוסקים בתחום הרלוונטי. בנוסף לרופא או הרופאים ישנו גם מזכיר הוועדה המתעד את מהלכה.

 

מהלך הוועדה

במהלך הוועדה ייבחנו המסמכים הרפואיים שיגיש הנפגע, אשר מומלץ כי יהיו מפורטים וברורים עד כמה שניתן, וישקפו את המגבלות, הפגיעה באי כושר העבודה, הפגיעה בתפקוד וכדומה, על מנת לאפשר לרופאים להעריך את עומק והיקף הנזק שנגרם בתאונה. לאחר הערכתם, פונים הרופאים לספר הנכויות של המוסד לביטוח לאומי ומעריכים את אחוזי הנכות המגיעים לאדם על פי הנקבע שם. לדוגמא: אדם אשר נפגע משבר קשה בעצם הטיביה יקבל 30% נכות על פי ספר הנכויות. חשוב לציין כי במידה והאדם נפגע מספר פגיעות יש לשקלל את כולן. הפגיעה יכולה להיות פיזית כתוצאה מן ההתנגשות, ויכולה להיות נפשית כגון דיכאון, חרדה, פוסט טראומה וכדומה, עקב התאונה.

 

שאלות הוועדה ובדיקה רפואית

במהלך הוועדה רשאים הרופאים לבדוק פיזית את הנפגע כדי לראות במו עיניהם את הנזק שנגרם לו כפי שהוא טוען, כמו לדוגמא – אם הנפגע טוען כי נפגעה יכולתו להניע את המפרק, יבקש הרופא ממנו להראות לו את המגבלה בתנועה. הרופאים גם עשויים לשאול שאלות כמו לדוגמא: "האם פגיעה זו מונעת ממך להמשיך לעבוד?", "האם פגיעה זו מונעת ממך לתפקד היטב ביום יום?". על הנפגע לענות תשובות ברורות וקצרות, ולהתמקד בהפרעה לתנועה, במגבלה ובאי כושר העבודה, על מנת שרופאי הוועדה יוכלו לקבוע את אחוזי הנכות המשקפים את הנזק שנגרם לו.

 

עורך דין מייצג בוועדה

במהלך הוועדה הרפואית מותר לאדם הנפגע להגיע מלווה בעורך דין אשר מורשה לייצג אותו בוועדה. תפקידו של עורך הדין הוא לעזור לאדם להכין תיק מסמכים רפואי מקיף וממצה להגשה לרופאי הוועדה, לעזור לאדם להתכונן לוועדה ולנסח תשובות תמציתיות וברורות ולהעלות בנקודות את כל מה שחשוב לו שרופאי הוועדה יידעו אודות הפגיעה.

 

תוצאות הוועדה

לאחר שרופאי הוועדה עיינו במסמכים והקשיבו לנפגע, הם יקבעו את אחוזי הנכות המגיעים לו על פי מידת הפגיעה. במידה והאדם הנפגע סבור כי לא היתה התייחסות מלאה לתלונותיו או שרופאי הוועדה לא העריכו כראוי את הליקויים שלו, ניתן להגיש ערר לוועדת עררים, ולאחר מן להגיש ערר נוסף לבית הדין לעבודה.

 

מדוע חשוב לפנות לעורך דין במידה ונפגעתם בעבודה?

במידה ונפגעתם במהלך העבודה מפגיעה באופניים, הינכם מתמודדים גם עם תוצאות והשלכות הפגיעה וגם עם הבירוקרטיה הלא פשוטה של המוסד לביטוח לאומי. זהו אינו מצב קל, לא לכם הנפגעים ולא למשפחתכם. על מנת שתוכלו למקסם את התוצאות בעת קבלת דמי פגיעה, בעת עמידה בפני וועדה רפואית ולכל אורך התהליך מול ביטוח לאומי, חשוב שיהיה לצידכם איש מקצוע מנוסה ומיומן. לדוגמא, אם תעמדו בפני וועדה לקביעת אחוזי נכות ולא תצליחו לשקף במידה נכונה את הנזק שנגרם לכם, לא תענו על השאלות בצורה ממוקדת ונכונה, ולא תצליחו להסביר מה הליקויים שלכם ומה השלכותיהם על יכולתכם לעבוד ולהתפרנס ולתפקד ביומיום, אחוזי הנכות שייקבעו לכם עלולים להיות נמוכים ממה שמגיע לכם, וזוהי רק דוגמא אחת להמחשה מדוע חשוב שיהיה לצידכם עורך דין בקיא ומנוסה בתהליך כדי לוודא שאתם משיגים את המקסימום בתהליך.

אם אתם מתמודדים עם תביעה מול ביטוח לאומי או זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לזכויותיכם, חשוב לפנות לעורך דין מנוסה שילווה אתכם בתהליך ויבטיח שתקבלו את מה שמגיע לכם. פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי וליווי מקצועי. למידע נוסף על שירותי המשרד והתמחות בתחום דיני הביטוח הלאומי, בקרו בעמוד של עו"ד ענת צפדיה.

 

שאלות ותשובות

האם פציעה מרכיבה על אופניים בדרך לעבודה נחשבת לפגיעה בעבודה?

כן, אם העובד נפגע בזמן רכיבה על אופניים בדרכו הישירה לעבודה או ממנה, מבלי לסטות מהמסלול הקבוע, ניתן להכיר בכך כתאונת עבודה. זאת בתנאי שלא הייתה סטייה שאינה מותרת (כגון עצירה בבית קפה), והמסלול היה קשור ישירות לעבודה.

על העובד להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי בצירוף טפסים המעידים על נסיבות הפגיעה, כגון טופס בל/211 ותיעוד רפואי. במקרה של היעדרות ממושכת, ניתן לעבור ועדה רפואית לקביעת אחוזי נכות ולהגיש בקשה לקצבת נכות מעבודה בהתאם לחומרת הפגיעה.

על העובד להציג הוכחות כמו עדויות, מסמכים רפואיים, ואישורי מעסיק המאשרים שהפציעה התרחשה במסגרת העבודה או בדרך אליה. מסלול הרכיבה הקבוע, ייעוד הנסיעה, והאם הייתה שליחות מטעם העבודה, הם קריטריונים חשובים להכרה בפגיעה כתאונת עבודה.

הליך התביעה לביטוח לאומי עלול להיות מורכב, וטעויות בהגשת המסמכים או בחוסר הצגת נתונים יכולים לפגוע בסיכויי קבלת הפיצוי. עורך דין מנוסה יסייע בגיבוש תיק רפואי חזק, הכנה לוועדה הרפואית, והבטחת הצלחת התהליך.

פגיעה בעבודה -  פגיעה מאופניים
תמונה של עורך דין ענת צפדיה
עורך דין ענת צפדיה

בעלת משרד המתמחה במימוש זכויות רפואיות בביטוח לאומי, התמחתה בלשכה המשפטית של הביטוח הלאומי בתל אביב וצברה ניסיון רב בתחום. למשרד ידע והבנה רבה בניהול תהליכים מול הביטוח הלאומי, ניסיון עשיר בליווי וייצוג בועדות הרפואיות השונות, עד מיצוי זכויות הנפגע.

ענת צפדיה
ענת צפדיה משרד עו"ד ביטוח לאומי
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם ענת צפדיה > >