פוסט טראומה כפגיעה בעבודה

פגיעה בעבודה מוגדרת כאירוע תאונתי אשר מתרחש תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו של העובד אצל מעבידו או מטעמו. אנו מכירים מקרים רבים של פציעות וגם מחלות שנגרמו מתאונה שקרתה בעבודה, אך מה קורה כשהעובד לוקה בפוסט טראומה עקב התאונה? הרי גם מחלה נפשית שנובעת מן הפגיעה דורשת טיפול רפואי משמעותי, יכולה לגרום לאובדן כושר עבודה ובעיקר לגרום סבל רב ומצוקה אצל הנפגע. מסיבה זו, וכאשר ניתן להצדיק את הקשר שבין פוסט הטראומה לבין הפגיעה בעבודה, ניתן לקבל פיצוי מן המוסד לביטוח לאומי על מנת לאפשר לנפגע להשתקם, להחלים ולהתמודד עם הפגיעה על כל מכלוליה הרפואיים. במאמר זה נסביר כיצד נראה תהליך התביעה ומדוע חשוב להסתיע בעורך דין פגיעה בעבודה לשם כך.

 

מהי פוסט טראומה?

פוסט טראומה או תופעת דחק פוסט טראומתי הינה למעשה פגיעה במנגנון ההגנה הנפשי שיש לכל אדם. אירוע קשה מאד שבו נחשף האדם למראות קשים מאד, נפגע בעצמו או היה עד לפגיעת חבר או מכר, ועקב כך חש חרדה, כאב ופחד בעוצמות גבוהות במיוחד. אירוע שכזה עלול להותיר רשמים עמוקים בנפשו של האדם, רשמים אשר דעתו אינו מסוגלת לתפוש, ולכן ממשיך להשפיע על האדם למשך כל ימי חייו. ניתן לטפל בפוסט טראומה, להקל על התסמינים שלה ואף להבריא ממנה לחלוטין, אך תהליך ההחלמה יהיה ארוך, הדרגתי, ורצוף בקשיים עבור הנפגע ובני משפחתו התומכים בו.

פוסט טראומה עשויה להשפיע באופן חמור על יכולת התפקוד של האדם, על כושרו לחזור לעבודה מלאה, ובעיקר כאשר מדובר במשימות או מקומות שמזכירים לו את האירוע. לדוגמא: אדם אשר נפגע בתאונת דרכים, עשוי להתקשות להיכנס לרכב ולנהוג בו, ואפילו להיות נוסע. מסיבה זו, יזדקק האדם לתקופת החלמה ממושכת, אשר יכולה להתקיים במוסד טיפולי או בבית.

במידה ונפגעתם בעבודה, ועקב כך התפרצה אצלכם פוסט טראומה, חשוב לפנות לעורך דין פגיעה בעבודה מוביל על מנת שיסייע בידכם בתהליך, אשר במצבכם עשוי להיות מאתגר. עורך דין בעל ניסיון והבנה בתחום יוכל לייצג אתכם בוועדה הרפואית במוסד לביטוח לאומי ולוודא שאתם מקבלים התייחסות מלאה לחומרת מצבכם ולצרכים שלכם.

 

פוסט טראומה והקשר למקום העבודה

כאשר עובד נפגע בעבודה, יש צורך לעבור תהליך הכרה. לשם כך, יש צורך לבדוק כי העובד הנפגע עומד במספר קריטריונים עיקריים:

  • האירוע התרחש בעבודה ותוך כדי עבודה – לדוגמא: חשמלאי שנפל מסולם תוך כדי עבודה על עמוד חשמל.
  • במידה והאירוע לא התרחש במקום העבודה אלא בדרך אליה או ממנה, הדבר צריך להתרחש במסלול הקבוע והיומיומי של העובד, בדרך לבית לקוח או שליחות מטעם העבודה.
  • תאונות המתרחשות בכנסים, ימי עיון, ימי גיבוש וכיף וכדומה גם הן יכולות לקבל הכרה כתאונת עבודה ובלבד שהמעסיק שלח את העובד ביודעין ומתוך אינטרס שלו או של החברה.

 

תהליך ההכרה במוסד לביטוח לאומי

מומלץ לפנות לייעוץ עם עורך דין נזקי גוף לפני תחילת התהליך על מנת לוודא שהוא מתבצע בצורה האופטימלית מבחינתכם. חשוב גם לזכור, כי תופעת הפוסט טראומה אינה בהכרח ניכרת מיד לאחר הפגיעה, אלא עלולה להתפרץ גם שנים לאחר מכן, להחמיר או לפתח כיוונים נוספים של מחלה כגון דיכאון, חרדה, ואף מחלות גופניות המקושרות לסטרס ולחץ. לכן, כאשר אתם נערכים כראוי, יהיה קל יותר לפנות בעתיד למוסד לביטוח לאומי בנוגע להחמרת מצב.

תהליך ההכרה במוסד לביטוח לאומי מתחיל מפניה לקבלת דמי פגיעה. לצורך כך עליכם לשלוח טופס בל 211 חתום על ידי המעסיק, כאשר ניתן להגיש את הטופס עד שנה מיום הפגיעה. לבקשה יש לצרף כל חומר רפואי שקיבלתם במהלך הטיפול הרפואי, כאשר חשוב שיהיה מצוין על גבי כל מסמך כי מדובר בתאונת עבודה, וגם תיעוד ממקום התאונה או עדויות של עדים לתאונה אם יש לכם.

לאחר שהסתיימו 90 הימים של דמי הפגיעה ועדיין נותרתם עם ליקויים משמעותיים עקב התאונה, יש להגיש תביעה לנכות מעבודה. בשלב הזה, תזומנו לוועדה רפואית אשר תבחן את המסמכים המעודכנים והרלוונטים לפגיעה שלכם. מומלץ להתכונן היטב לוועדה כיוון שהיא תקבע את אחוזי הנכות שלכם, מהם ייגזרו הזכויות שלכם במוסד לביטוח לאומי, לרבות קצבה חד פעמית או קצבה חודשית, ומסכום זה יהיה עליכם להתקיים כל זמן שאינכם יכולים לחזור לעבודה ולכסות הוצאות רפואיות שונות שנגרמו לכם מנזקי התאונה. לכן אין להקל ראש בוועדה זו ויש להכין את עצמכם כראוי לקראתה.

 

אחוזי נכות ופיצוי כספי

לאחר שתקיימו ועדה רפואית היא תודיע לכם על החלטותיה. במידה וייקבעו לכם בין 9% -19% נכות תוכלו לקבל מענק חד פעמי או קצבה על פי קביעת הועדה, ומעל 20% תוכלו לקבל קצבה חודשית. הקצבה יכולה להיות זמנית או לצמיתות וזאת על פי החלטת רופאי הועדה.

 

פוסט טראומה כתוצאה מיחס בלתי סביר בעבודה

בשנים האחרונות הולכת ומתחזקת הגישה כי יחס משפיל ומבזה, עומס רב מדי, לחץ בלתי סביר וכדומה עשויים לגרום להתפרצות פוסט טראומה, דיכאון וחרדה בקרב עובדים. קשה להוכיח זאת, ובנוסף, יש גם להראות כי הפגיעה בכם הינה פגיעה משמעותית שהצריכה טיפול רפואי, אך כבר היו מקרים שבהם עובדים הוכרו כנפגעי תאונת עבודה עקב כך. במידה וגם אתם סבלתם מהתנהלות בלתי מקובלת ובלתי סבירה במקום העבודה, פגיעה מינית או פגיעה נפשית, ועקב כך התפרצה אצלכם פוסט טראומה, ניתן יהיה להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי. מומלץ לקחת עורך דין מומחה בתחום על מנת למקסם את הסיכויים שלכם להצליח בתהליך.

 

כיצד עורך דין פגיעה מעבודה יכול לסייע לכם בתהליך?

עורך דין לנזקי גוף, מחלות מקצוע ופגיעה בעבודה בקיא ומיומן בתהליכי תביעה למוסד לביטוח לאומי בנושאים אלו. על מנת לקבל הכרה כנפגע פוסט טראומה בעבודה, יש צורך בהבנה מעמיקה של החוק, הפסיקות הרבות בתחום לכאן ולכאן, מקרים שבהם המוסד לביטוח לאומי הכיר או לא הכיר בחולה הנפש כנפגע עבודה וכדומה. על מנת להגיע לתוצאות המקסימליות האפשריות מבחינתכם יש צורך בתכנון אסטרטגיה מתאימה, בעמידה לוועדה רפואית ובציון כל הסימנים המעידים על כך שיש קשר ברור בין המחלה לבין העבודה.

 

משרד עו"ד ענת צפדיה

עורכת דין ענת צפדיה מתמחה במימוש זכויות רפואיות בביטוח לאומי. בעבר התמחתה בלשכה המשפטית של הביטוח הלאומי בתל אביב וצברה ניסיון רב בתחום. המשרד מסייע בתהליכים שונים מול הביטוח הלאומי, בליווי וייצוג בוועדות הרפואיות השונות, ומיצוי זכויות הנפגע, ועוסק בהענקת ייעוץ משפטי לעיריות, ארגונים וועדי עובדים בנושא מיצוי זכויות רפואיות של העובדים. עו"ד ענת צפדיה הינה מרצה בכירה בקורסים לוועדי עובדים, והן בקורסי גמול השתלמות בנושא ביטוח לאומי

אם אתם מתמודדים עם תביעה מול ביטוח לאומי או זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לזכויותיכם, חשוב לפנות לעורך דין מנוסה שילווה אתכם בתהליך ויבטיח שתקבלו את מה שמגיע לכם. פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי וליווי מקצועי. למידע נוסף על שירותי המשרד והתמחות בתחום דיני הביטוח הלאומי, בקרו בעמוד של עו"ד ענת צפדיה.

פוסט טראומה כפגיעה בעבודה
תמונה של עורך דין ענת צפדיה
עורך דין ענת צפדיה

בעלת משרד המתמחה במימוש זכויות רפואיות בביטוח לאומי, התמחתה בלשכה המשפטית של הביטוח הלאומי בתל אביב וצברה ניסיון רב בתחום. למשרד ידע והבנה רבה בניהול תהליכים מול הביטוח הלאומי, ניסיון עשיר בליווי וייצוג בועדות הרפואיות השונות, עד מיצוי זכויות הנפגע.

ענת צפדיה
ענת צפדיה משרד עו"ד ביטוח לאומי
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם ענת צפדיה > >