פגיעה בעבודה – תאונה באתר בניה

מצער לדעת אך ענף הבנייה בישראל מוביל שנה אחר שנה במספר הפצועים וההרוגים כתוצאה מתאונות עבודה. נכון לשנת 2023, היוו העובדים שנהרגו כתוצאה מתאונה שהתרחשה בעבודה 58%, כאשר 48 עובדים קיפחו את חייהם ועוד עשרות רבות נפצעו. הסיבה לכך היא החשיפה הגבוהה של העובדים באתרי הבניה השונים לסכנות: נפילה מגובה, התחשמלות, מעידה לבורות, התהפכות כלים כבדים, נפילת חפץ כבד על עובד או פגיעה מחפץ חד. אף על פי שמשרד העבודה קבע תקנות ברורות בנושאי בטיחות, עובדים ממשיכים להפצע, ולמרבה הצער גם לאבד את חייהם בתאונות מיותרות. במאמר זה נסביר כל מה שחשוב לדעת אודות פגיעה בעבודה – תאונה באתר בניה, ומה ניתן לעשות בנידון.

 

מהי פגיעה בעבודה?

פגיעה בעבודה הינה פציעה שקרתה בעת העבודה, במקום העבודה ועקב העבודה. לדוגמא: פועל שנפל לתוך פיר מעלית תוך כדי עבודה במקום. חרף הנחיות ברורות מטעם משרד העבודה הקובעות את כללי הבטיחות באתרי בניה, וחרף מאמצי ארגוני עובדים שונים לצמצם את התופעה, עדיין ענף הבנייה מוביל שנה אחר שנה בתאונות עבודה קשות, חלקן קטלניות. עובדים רבים מוצאים את עצמם נופלים מגובה, סופגים פגיעה בשורש כף היד, נפצעים מחפץ חד, מתחשמלים, נמחצים תחת כובדו של חפץ שנפל, נפצעים ממכונות כבדות בעת שימוש בהן או כאשר הן חלילה מתהפכות ועלולים גם להידרס תחת גלגלי משאיות הנוסעות באתר או כלי עבודה מונעים אחרים.

 

מה ההשלכות של תאונה באתר בנייה?

כאשר עובד נפגע בתאונת עבודה, ההשלכות על חייו ועל חיי משפחתו עשויים להיות קשים. העובד הנפגע מאבד מכושר העבודה שלו, והוא ובני משפחתו הופכים חשופים להתדרדרות במצבם הכלכלי. על מנת למנוע מן העובד הפצוע פגיעה בהכנסותיו לפרנסתו ופרנסת התלויים בו, המוסד לביטוח לאומי מעניק פיצוי לזכאים. כל זאת טוב ויפה, אבל לעיתים התהליך לקבלת הפיצוי רצוף בקשיים, והעובד, אשר מקדיש את כל זמנו להחלמה וריפוי, נאלץ להתמודד עם מערכת בירוקרטית לא קלה. במידה וגם אתם נפגעתם במהלך העבודה באתר בנייה, מומלץ לפנות לעורך דין מתאים לליווי מקצועי ולייצוג בתהליך.

 

כיצד נראה תהליך הפנייה למוסד לביטוח לאומי

המוסד לביטוח לאומי מעניק פיצוי לעובד שנפגע במקום העבודה החל מהרגע הראשון ועד להתבררות היקף הנזק וההשלכות על חייו כתוצאה מן הפגיעה. להלן טבלה המתארת את השלבים השונים בתהליך:

מרגע הפגיעה ועד חלוף 91 יום לאחר 91 יום לאחר פקיעת תוקפה של הנכות הזמנית
שם הזכות דמי פגיעה נכות זמנית נכות זמנית או קבועה
משך הזכות מן הרגע שהעובד נפצע, הוא יכול לקבל דמי פגיעה למשך לא יותר מ – 13 שבועות ( מקסימום של 91 יום ). כנקבע על ידי רופאי הוועדה הרפואית כנקבע על ידי רופאי הוועדה הרפואית
גובה הסכום לפיצוי דמי פגיעה אלו יהיו בגובה 75% משכרו של העובד, אך לא יעלו על סך של 1,283.5 ש"ח ליום. גובה הפיצוי ייקבע על פי אחוזי הנכות של הנפגע:במידה ונקבעו לנפגע

9% -19%נכות הוא יקבל מענק חד פעמי הנגזר ממשכורתו האחרונה

במידה ונקבעו לו 20% ומעלה, הוא יקבל קצבה

עובד אשר אינו יכול לעבוד בכל עבודה שהיא בשל נכותו, עשוי להיות מוכר כ'נכה נזקק' ולקבל באופן זמני 100% נכות עד להחלטה חדשה.

אותן הזכויות בדיוק וזאת על פי קביעת הוועדה הרפואית האם הנכות הינה שוב זמנית עד למועד מסויים או קבועה לצמיתות
מה חשוב לדעת על פיצוי זה? חשוב לציין כי מדובר על דמי פגיעה למי שאינו יכול לעבוד עקב הפגיעה.

כדאי לדעת כי בפרק זמן זה למעסיק אסור לנכות ימי מחלה מן הימים הצבורים של העובד.

גם מתנדבים זכאים לקבל דמי פגיעה.

ניתן לעשות זאת רק לאחר קבלת הכרה כנפגע תאונת עבודה.

יש לעמוד לוועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי שתקבע את אחוזי הנכות לעובד שנפגע.

יש להגיש את התביעה עד כשנה לאחר הפגיעה.

לעיתים קורה שעובד מגלה את הנזק רק שנים לאחר התאונה, ולכן חשוב לקבל הכרה כנפגע תאונת עבודה על מנת שניתן יהיה להגיש תביעה להחמרת מצב

במעמד זה הוועדה הרפואית תקבע האם הנכות תהפוך להיות לצמיתות, או ששוב תינתן נכות זמנית עד למועד שייקבע על ידה כדי לאפשר לנפגע להמשיך בתהליך השיקום וההחלמה
טפסים ומסמכים שיש להציג טופס בל/211 מן העובד טופס בל / 250 חתום על ידי המעסיק

כל מסמך רפואי רלוונטי המתאר את חומרת הפציעה ואת המלצות הרופא המטפל.

חשוב לציין במסמכים הרפואיים כי מדובר בתאונת עבודה.

טופס בל / 200

כל מסמך רפואי רלוונטי המתאר את חומרת הפציעה ואת המלצות הרופא המטפל.

טופס בל / 200

כל מסמך רפואי רלוונטי המתאר את חומרת הפציעה ואת המלצות הרופא המטפל.

 

מדוע חשוב לפנות לעורך דין לאחר פגיעה בעבודה באתר בנייה?

במידה ונפגעתם במהלך העבודה באתר בנייה, הינכם מתמודדים גם עם תוצאות והשלכות הפגיעה וגם עם הבירוקרטיה הלא פשוטה של המוסד לביטוח לאומי. זהו אינו מצב קל, לא לכם הנפגעים ולא למשפחתכם. על מנת שתוכלו למקסם את התוצאות בעת קבלת דמי פגיעה, בעת עמידה בפני וועדה רפואית ולכל אורך התהליך מול ביטוח לאומי, חשוב שיהיה לצידכם איש מקצוע מנוסה ומיומן. לדוגמא, אם לא תשלימו את תהליך ההכרה שלכם כנפגעי תאונת עבודה, אפילו אם ייקבעו לכם 0% אחוזי נכות ותחזרו לעבוד כשגרה, ולאחר מספר שנים תחל החמרה במצבכם, יהיה קשה מאד להוכיח את הקשר בין הנזק שאותותיו החלו לצוץ עכשיו ובין התאונה שהתרחשה בעבר. זוהי רק דוגמא אחת להמחשה מדוע חשוב שיהיה לצידכם עורך דין בקיא ומנוסה בתהליך כדי לוודא שאתם משיגים את המקסימום בתהליך.

אם אתם מתמודדים עם תביעה מול ביטוח לאומי או זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לזכויותיכם, חשוב לפנות לעורך דין מנוסה שילווה אתכם בתהליך ויבטיח שתקבלו את מה שמגיע לכם. פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי וליווי מקצועי. למידע נוסף על שירותי המשרד והתמחות בתחום דיני הביטוח הלאומי, בקרו בעמוד של עו"ד ענת צפדיה.

 

שאלות ותשובות

מהן הסיבות הנפוצות לפגיעות בעבודה באתרי בנייה?

פגיעות באתרי בנייה נגרמות בעיקר מנפילה מגובה, התחשמלות, קריסה של מבנים, נפילת חפצים כבדים, פגיעות מכלים כבדים, ותאונות עקב ליקויי בטיחות. הסכנות האורבות לעובדי אתרי הבנייה הן גדולות, ורגע אחד של חוסר זהירות עלול להוביל לאסון.

העובד חייב להגיש תביעה לביטוח לאומי עם טופס בל/211 המתאר את הפציעה, וטופס בל/250 החתום על ידי המעסיק. יש לצרף מסמכים רפואיים רלוונטיים. תחילה ניתן לקבל דמי פגיעה עד 91 יום, ובהמשך לעבור ועדה רפואית לקביעת אחוזי נכות וזכאות לקצבה.

אחוזי הנכות נקבעים בהתאם לחומרת הפגיעה ותפקודו של העובד. פציעות קלות עשויות להוביל למענק חד-פעמי (9%-19%), ואילו פגיעות חמורות יותר מזכות בקצבה חודשית (20% ומעלה). יש גם אפשרות להכרה כנכה נזקק עם נכות זמנית של 100% במקרים של קושי כלכלי גדול.

הליכים מול ביטוח לאומי מורכבים ודורשים הגשת מסמכים מסודרת, הכנת תיק מסמכים רפואי, וניהול נכון של התביעה. עורך דין מנוסה יכול לסייע למקסם את הסיכויים שלכם להצלחה בתהליך וללוות אתכם מקצועית לאורך כל הדרך, תוך מענה לכל בעיה שמתעוררת ומתן ייצוג בוועדות הרפואיות השונות.

פגיעה בעבודה - תאונה באתר בניה
תמונה של עורך דין ענת צפדיה
עורך דין ענת צפדיה

בעלת משרד המתמחה במימוש זכויות רפואיות בביטוח לאומי, התמחתה בלשכה המשפטית של הביטוח הלאומי בתל אביב וצברה ניסיון רב בתחום. למשרד ידע והבנה רבה בניהול תהליכים מול הביטוח הלאומי, ניסיון עשיר בליווי וייצוג בועדות הרפואיות השונות, עד מיצוי זכויות הנפגע.

ענת צפדיה
ענת צפדיה משרד עו"ד ביטוח לאומי
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם ענת צפדיה > >