מחלת הסכרת נובעת מתפקוד לקוי של הלבלב אשר אחראי על וויסות הסוכר בגוף. כשמנגנון זה נפגע, האדם עלול לסבול מחסר או יתר סוכר בדם מרמה קלה ועד לרמה מסכנת חיים. עולם הרפואה מכיר בשני סוגים של סוכרת: סוכרת 1 הנקראת גם סוכרת נעורים מתאפיינת בתורשתיות ובהופעה בגיל צעיר, ואילו סוכרת 2 מתאפיינת בתורשתיות גם היא, אך מקושרת גם לאורח חיים לא בריא, השמנת יתר, ועוד. כאשר עובד לוקה בסוכרת וסבור שמקום עבודתו גרם לו לחלות במחלה, יהיה עליו להוכיח כי בתקופה הסמוכה להופעת המחלה קרה אירוע חריג אשר השאיר עליו חותם, ועקב כך פרצה אצלו המחלה. במקביל, יהיה עליו להצביע כי אין גורמים נוספים שעלולים היו לגרום לסכרת כמו לדוגמה אורח חיים לא בריא, על מנת לשלול אפשרות אחרת. חשוב לפנות לעורך דין נזקי גוף מקצועי שיתכנן אסטרטגיה מתאימה ויסייע לכם למקסם את הסיכויים להצלחת תביעה להכרה בסכרת כפגיעה מעבודה.
מחלת הסוכרת גורמיה והשלכותיה
סוכרת הינה מחלה אשר ידועה בתורשתיות שלה, ובקשר ההדוק לאורח חיים לא בריא, תזונה לא מאוזנת, השמנת יתר, וחוסר פעילות גופנית. ניתן לומר כי שמירה על אורח חיים בריא, פעילות גופנית מתונה ותזונה מאוזנת יכולה למנוע, או לכל הפחות לתרום לאיזון מחלת הסוכרת. המחלה נובעת מחוסר תפקוד או תפקוד לקוי של הלבלב, והטיפול בה ניתן באמצעות הזרקת אינסולין. אולם אין די בשימוש בתרופה עצמה אלא גם באמצעות תזונה מאוזנת ומוקפדת והימנעות מצריכת יתר של סוכר.
למקרים קשים של עליות וירידות חדות ובלתי צפויות ברמת הסוכר, כמו למשל תוך כדי שינה, ניתן להיעזר במשאבת אינסולין אשר פועלת באופן אוטומטי. סיבוכים של מחלת הסכרת עלולים להיות מחלות לב, פצעים שאינם נרפאים (לרוב בכפות הרגליים אך עשויים להופיע גם בכפות הידיים), עייפות, בחילה, תחושה כללית רעה ותסמינים נוספים.
כאשר אדם סובל מסכרת קשה ולא מאוזנת, הוא עלול לחוות ירידה ביכולתו להתפרנס ולתפקד ביום יום, ולסבול גם מסיבוכי סכרת שונים אשר גם הם בתורם מקשים על ההתניידות ועל התפקוד. בדרך כלל ממליצים הרופאים במצב זה להפחית עומסים ולחצים ולהתמקד ברגיעה, איזון והחלמה. כמו כן, עולם הרפואה מכיר בעובדה כי חיים מלאי מתח וסטרס יכולים לגרום להתפרצות מחלת הסכרת. אך האם מקום העבודה שלנו עלול לגרום לנו לחלות במחלה?
מחלת הסוכרת – האם יכולה להיגרם עקב לחץ וסטרס בעבודה?
עובדים רבים, בין אם הם שכירים או עצמאיים, עלולים להיקלע למצב שבו הם נתונים בלחץ ובסטרס. זו יכולה להיות סביבה תחרותית עזה, עומס יתר, לחצי פרנסה, חובות, כישלונות ועוד. מצב זה עלול לגרום להתפרצות מחלת הסכרת (1 או 2), אך על מנת להצביע על קשר ברור למקום העבודה וכי הסוכרת פרצה עקב העבודה צריכים להתקיים התנאים הבאים:
שלילת נוכחות סוכרת קודמת שלילת טריגרים אחרים לפריצת המחלה היעדר גורמי סיכון נוספים לפריצת סוכרת (אם כי נטייה מולדת הינה מתקבלת) הערכת עוצמת הדחק האובייקטיבית והסובייקטיבית סמיכות בין תקופת הדחק לפרוץ המחלה
כלומר, על הנפגע להצביע כי התרחש אירוע חריג במקום העבודה שניתן לזהותו, כמו למשל עזיבת לקוח חשוב, ביקורת פתע שמסקנותיה היו חריפות, כישלון והפסדים, צבירת חובות וכדומה. עם זאת חשוב מאוד לדעת כי כאשר הלחץ והסטרס היו קיימים לאורך זמן, ללא אירוע נקודתי מובהק, תהיה בעיה להוכיח כי אכן יש קשר בין המחלה לבין העבודה. נכון להיום הפסיקה נוטה לחפש אירוע מיוחד וקשה בעוצמתו שניתן לתאר אותו ולתארך אותו, ולא כאירוע הנמשך לאורך זמן.
דוגמאות למקרים שבהם ניתנה הכרה לחולי סכרת כנפגעי עבודה
להלן מספר דוגמאות על מנת לחדד ולהבהיר את הדברים שנאמרו:
הסיפור של נ' – נ' הייתה עובדת צעירה ומלאת אנרגיה, אשר לא היו במשפחתה מקרי סכרת והיא מעולם לא חשבה שאי פעם תלקה במחלה בעצמה. היא הייתה צמחונית ואהבה פעילות ספורטיבית, ולכן משקלה היה מאוזן ובריאותה איתנה. נ' החלה לעבוד במשרד עורכי דין, שם כדי להוכיח את עצמה, עבדה שעות ארוכות מן הרגיל. נ' קיבלה לידיה את התיק הראשון שלה, אך למרבה הצער בשל שרשרת ליקויים היא כשלה בו, וזכתה לשיחת נזיפה בה הועלו דברים קשים מאוד על תפקודה, תוך שימוש בשפה אלימה ובוטה. נ' שידעה שמעסיקיה לא חוסכים בלשונם, אך מעולם לא נתקלה בזאת בעצמה בעבר, הייתה המומה. מאז אותה שיחה נ' הרבתה להסתגר בחדרה, ירדה במשקלה וחוותה תחושות קשות של מועקה. כשלושה חודשים לאחר אותה שיחה התברר כי נ' סובלת מסוכרת 1. מאחר ונ' יכלה להצביע על כישלון התיק ושיחת הנזיפה כעל אירוע טראומתי קשה עבורה, ניתן היה לנהל הליך של פגיעה בעבודה.
הסיפור של א' – א' היה עצמאי מגיל צעיר, וחווה עליות ומורדות במהלך חייו כפי שכל בית עסק חש. את העומס והמתח שליוו אותו במהלך עבודתו נהג לפרוק באכילה מרובה. בגיל ארבעים שקל א' כמעט 120 ק"ג, ובעיות לבביות שונות החלו להופיע כמו גם קשיי נשימה. כאשר לקה בסוכרת, ניסה להסביר שעבודתו מייצרת עבורו לחץ ומתח מתמידים, אך לא ידע לציין אירוע ספציפי וחריג בעוצמתו בתקופה האחרונה. בנוסף, הרופא שבדק אותו סבר כי השמנת היתר ממנה סבל הייתה הטריגר שהוביל לסוכרת. במקרה זה, א' לא יכול היה לתלות את מחלת הסכרת בעבודתו.
הסיפור של מ' – מ' ידע כי במשפחתו יש סוכרת, וסבו אף נפטר מן המחלה. מסיבה זו הקפיד מ' על בדיקות שגרתיות למחלה, התעמל בקביעות ונמנע מאכילת יתר ככל שיכל. במהלך תפקידו כשוטר מ' ראה מראות קשים וחווה חוויות קשות כמעט מדי יום, אך כאשר נאלץ לזהות את גופת בן משפחתו שהסתבך עם גורמים עברייניים, משהו נשבר בו. הוא התקשה מאוד לתפקד ולהתרכז בעבודה, נאלץ לצאת לחופשת 'התאפסות', אך מצבו הלך והתדרדר, הוא החל לשתות לשוכרה והרבה להסתגר בביתו. כאשר אובחן עם סכרת סוג 2, ניתן היה להבין שהנטייה המולדת שלו לסכרת הואצה על ידי האירוע המכונן, כמו גם הבדיקות התכופות שביצע שהראו שעד לאירוע הנ"ל מצבו הבריאותי היה מצוין.
כיצד עורך דין פגיעה מעבודה יכול לסייע לכם בתהליך?
עורך דין לנזקי גוף, מחלות מקצוע ופגיעה בעבודה בקיא ומיומן בתהליכי תביעה למוסד לביטוח לאומי בנושאים אלו. על מנת לקבל הכרה כנפגע עבודה בגין סוכרת 1 או 2, יש צורך בהבנה מעמיקה של החוק, הפסיקות הרבות בתחום לכאן ולכאן, מקרים שבהם המוסד לביטוח לאומי הכיר או לא הכיר בחולה הסוכרת כנפגע עבודה. על מנת להגיע לתוצאות המקסימליות האפשריות מבחינתכם יש צורך בתכנון אסטרטגיה מתאימה, בעמידה לוועדה רפואית ובציון כל הסימנים המעידים על כך שיש קשר ברור בין המחלה לבין העבודה. על מנת לעשות זאת יש לפנות לעורך דין מקצועי הבקיא בתחום ואשר יש לו הצלחות קודמות רבות.
משרד עו"ד ענת צפדיה
עורכת דין ענת צפדיה מתמחה במימוש זכויות רפואיות בביטוח לאומי. בעבר התמחתה בלשכה המשפטית של הביטוח הלאומי בתל אביב וצברה ניסיון רב בתחום. המשרד מסייע בתהליכים שונים מול הביטוח הלאומי, בליווי וייצוג בוועדות הרפואיות השונות, ומיצוי זכויות הנפגע, ועוסק בהענקת ייעוץ משפטי לעיריות, ארגונים וועדי עובדים בנושא מיצוי זכויות רפואיות של העובדים. עו"ד ענת צפדיה הינה מרצה בכירה בקורסים לוועדי עובדים, והן בקורסי גמול השתלמות בנושא ביטוח לאומי.
אם אתם מתמודדים עם תביעה מול ביטוח לאומי או זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לזכויותיכם, חשוב לפנות לעורך דין מנוסה שילווה אתכם בתהליך ויבטיח שתקבלו את מה שמגיע לכם. פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי וליווי מקצועי. למידע נוסף על שירותי המשרד והתמחות בתחום דיני הביטוח הלאומי, בקרו בעמוד של עו"ד ענת צפדיה.
שאלות ותשובות
מה ההבדל בין סוכרת סוג 1 לסוכרת סוג 2 בהקשר של תביעת פגיעה בעבודה?
סוכרת סוג 1 נחשבת לרוב כתורשתית ומופיעה בגיל צעיר, בעוד שסוכרת סוג 2 עשויה להיות תוצאה של אורח חיים לא בריא. עם זאת, בשני המקרים ייתכן ויוכר קשר לעבודה אם יוכח אירוע חריג בעוצמתו שהוביל להתפרצות המחלה.
האם ניתן לקבל הכרה מביטוח לאומי גם אם קיימת נטייה גנטית לסוכרת?
כן, אך יש להוכיח שהאירוע החריג בעבודה היה הגורם המרכזי שהביא להתפרצות המחלה, למרות הנטייה הגנטית. כלומר, הנטייה עצמה אינה שוללת את האפשרות להכרה – כל עוד היא לא הייתה הגורם העיקרי.
כיצד ניתן להוכיח קשר בין לחץ בעבודה לבין פרוץ הסוכרת?
יש להראות שהתרחש אירוע חריג, משמעותי ומוגדר בזמן הסמוך לפרוץ המחלה, שאין לו הסברים רפואיים חלופיים. עדויות, מסמכים רפואיים וחוות דעת מומחים יכולים לתמוך בטענה זו.
האם עורך דין יכול לסייע גם אם ביטוח לאומי דחה את התביעה הראשונית?
בהחלט. עורך דין המתמחה בתחום יכול להגיש ערר, לנסח טיעונים מדויקים, להופיע בפני ועדות רפואיות ולשפר את סיכויי ההכרה בזכאות – גם לאחר דחייה ראשונית.