טיפים ועצות מעשיות לקראת ועדה בביטוח לאומי

ועדה רפואית הינה הדרך של המוסד לביטוח לאומי לקבוע את אחוזי הנכות המגיעים לכם עקב פציעה או נזק שנגרם לכם מאירוע תאונתי, מחלה או מום מלידה. הוועדה הרפואית מטפלת בפניות של הורים לילדים נכים, בנפגעי תאונות העבודה, בנפגעי פעולות איבה, בנפגעים שעברו תאונות אישיות או חלו בכל שלב של חייהם, ומקרי סיעוד. המוסד לביטוח לאומי פועל על פי חוקים ותקנות ואת החלטותיו מבסס על פי ספר הנכויות. 

על מנת להצליח בוועדה רפואית יש צורך בהבנה מעמיקה של דרכי ההתנהלות שלה, כיצד היא פועלת וכיצד היא מגיעה להחלטה. 

על פי חוק מותר לכל נפגע להגיע לוועדה עם עורך דין מייצג. במאמר זה נעניק לכם מספר טיפים ועצות מעשיות לקראת ועדה בביטוח לאומי ונסביר מדוע חשוב לפנות לעורך דין נזקי גוף בקיא ומיומן בתחום.

 

ועדה רפואית במוסד לביטוח לאומי – כל מה שחשוב לדעת

כאשר הינכם מגישים תביעה להכרה כנפגע תאונת עבודה, תביעה סיעודית, תביעה כנפגע פעולות איבה, תאונה אישית, מום מלידה או ילד נכה ( מוגש על ידי הוריו ) ותביעות נוספות, המוסד לביטוח לאומי צריך להבין מה היקף הנזק שנגרם לכם, כיצד נפגע התפקוד היומיומי שלכם, כיצד זה משפיע על כושר העבודה שלכם, ומה אתם צריכים כדי להחלים, להשתקם ולהתמודד עם הפגיעה.

הדרך לעשות זאת היא לקיים ועדה רפואית. הוועדה הרפואית תהיה מורכבת מרופא מומחה שתפקידו לקבוע את דרגת הנכות ומזכיר שתפקידו לרשום את דבריך ולדאוג לשמירה על זכויותיך. הרופא יהיה רלוונטי לתחום הפגיעה שלכם. כמו לדוגמא, אם הפגיעה הינה בתחום הסיעודי, יגיע רופא המתמחה בכך.

האדם סובל מתחומי פגיעה רבים, כפי שבדרך כלל קורה לאחר תאונה קשה, ייתכן שיישב רופא נוסף בוועדה או שתתבקשו להגיש חוות דעת מטעמו של רופא נוסף מתאים.

בוועדה אתם עשויים להישאל מספר שאלות, ואף להתבקש לעבור בדיקה גופנית. מותר לכם להביא נציג מטעמכם כמו בן משפחה או ידיד קרוב, ומותר לכם להיכנס לוועדה עם עורך דין שיכול לייצג אתכם ולוודא שהתהליך מתנהל באופן מיטבי. להלן מספר טיפים ועצות לקראת הוועדה:

  1. לפני שתוזמנו להיכנס, רופא הוועדה יעיין במסמכים הרפואיים שהגשתם. לאחר מכן, המזכיר יזמין אתכם להיכנס לחדר, ותתבקשו להציג תעודה מזהה עם תמונה. בשלב הראשון תתבקשו לפרט את המחלות או הליקויים הרפואיים שמהם אתם סובלים, וכיצד הם משפעים על אורך חייכם והתפקוד היום יומי. חשוב להבין כי עומד בפניכם זמן קצוב וקצר מאוד להציג את הטענות והתלונות בפני הוועדה הרפואית. לכן, חשוב לדבר בצורה עניינית וממוקדת ומומלץ ביותר להתכונן על כך מראש.
  2. יש לוודא כי בפני הועדה הרפואית מופיעים המסמכים החשובים והמכריעים ביותר וכי לא חסר שום מסמך. רצוי להפנות את תשומת לב הוועדה לבדיקות חשובות  כגון CT, MRI, EMG  :בדיקת אולטרסאונד, בדיקת שמיעה, וכדומה, על מנת שרופאי הוועדה יוכלו להבין היטב מה מצבכם.
  3. שימו לב – רופא הוועדה מתבונן בכם מהרגע שבו נכנסתם לחדר הבדיקה, לרבות בזמן ההליכה לכיסא הישיבה, כאשר תחלצו נעליים, תפשטו בגדים, ותתלבשו בסיום הבדיקה, לכן חשוב להתנהג בצורה אחידה לאורך כל הוועדה הרפואית .
  4. יש פרק זמן קצוב לכך ואיחור במועד עלול לשלול את זכות הערער.

 

כיצד מתקיימת הוועדה הרפואית?

באופן רגיל מתקיימת הוועדה במוסד לביטוח לאומי הסמוך למקום מגוריכם. במידה ונבצר מכם להגיע עקב מצבכם הבריאותי, או כאשר מדובר בחולה סיעודי או ילד נכה, תתקיים הוועדה באופן הבא:

  • כאשר אדם פגוע מדי מכדי להביע את עצמו בוועדה, מרותק למיטתו או מחוסר הכרה, ניתן יהיה לבחון את תיק המסמכים הרפואיים שלו ללא נוכחותו.
  • כאשר נבצר מאדם להגיע אל הוועדה פיזית בשל מצב נפשי או גופני ירוד, ניתן לקיים את הוועדה באמצעים דיגיטליים.
  • כאשר המדובר בילד או תינוק נכה, אין צורך בהבאתו אלא בהגשת תיק המסמכים הרפואיים שלו בלבד.
  • כאשר המדובר באדם סיעודי, יישלחו לביתו או למוסד שבו הוא שוהה נציגי המוסד לביטוח לאומי, המוכשרים לבדוק את תפקודי היום יום שלו ( ADL ) ועל פי בדיקתם תיקבע דרגת הסיעוד שלו.

 

התנהלותכם בוועדה הרפואית

ההתנהלות שלכם בוועדה הרפואית חשובה ביותר. ענייניות, מיקוד ומענה קצר וברור על שאלות הינו קריטי על מנת לספק לרופאי הוועדה תמונה מיטבית על מצבכם. על מנת להביא לתוצאות מקסימליות בוועדה מומלץ כי תגיעו ערוכים ומוכנים, וכי תסתייעו בליווי של עורך דין אשר יכין אתכם לקראת הוועדה וגם ייצג אתכם בה:

  • מומלץ להכין מראש רשימה של נקודות שתרצו להעלות בפני רופאי הוועדה.
  • מומלץ כי תתכוננו מראש לשאלות הצפויות ותכינו עבורם תשובות קצרות וממוקדות.
  • מומלץ כי תמעיטו לדבר במושגים של 'כואב לי, אני לא מרגיש טוב', אלא תתמקדו ב'זה מפריע לי בתנועה', 'זה מפריע לי להתרכז', 'אני מתעייף מהר מאד וזקוק למנוחה רבה', ותקפידו לציין את כל הפעולות שאתם מתקשים לבצע עקב הפגיעה.
  • מומלץ לציין את כל ההיבטים שבהם נפגעתם, לרבות הנפשי והפיזי, ואם יש לתאר גם קשיי שינה, קשיי ריכוז, קשיי זיכרון ואחרים, כיוון שכל היבט שכזה יכול לקבל פיצוי רפואי ולהיות מטופל בצורה מלאה, הרי המטרה היא לקבל מענה למכלול הבעיות שמהם אתם סובלים להחלמה מיטבית.
  • מומלץ לדבר בצורה בהירה, ממוקדת ועניינית, ולענות על שאלות בקצרה ובצורה ברורה.

 

איך נקבעים הפיצויים שלי?

לאחר שרופאי הוועדה שמעו אתכם ועיינו במסמכים שלכם, הם יגיעו להחלטה כמה אחוזי נכות לתת לכם. את אחוזי הנכות מבססים רופאי הוועדה על ספר הנכויות, לכן יש לציין את כל הפגיעות מהם אתם סובלים על מנת שישוקללו בצורה מסודרת ואחוזי הנכות הסופיים שלכם ישקפו במידה רבה את מצבכם הבריאותי הנוכחי. הוועדה יכולה לקבוע לכם אחוזי נכות זמניים, ואז לזמן אתכם שנית כדי לברר מה השתנה בתקופת הזמן שחלפה, ויכולה לקבוע לכם אחוזי נכות לצמיתות.

 

האם ניתן לערער על החלטת הוועדה?

בוודאי, במידה והנכם חשים כי לא נלקחו בחשבון כל הלקויות שלכם, שהתהליך היה פגום או שהרופאים לא התייחסו כראוי לנזק שנגרם לכם, ניתן לערער לוועדת ערערים, ולאחר מכן לפנות לבית הדין לעבודה.

 

כיצד עורך דין יכול לסייע לכם בתהליך?

עורך דין לנזקי גוף, מחלות מקצוע ופגיעה בעבודה בקיא ומיומן בתהליכי תביעה למוסד לביטוח לאומי בנושאים אלו. על מנת לקבל הכרה כנפגע עבודה, חולה סיעודי, נפגע פעולות איבה, ילד נכה מלידה או כתוצאה מתאונה וכדומה, יש צורך בהבנה מעמיקה של דרכי הפעולה של הוועדה הרפואית, קביעת אחוזי הנכות ועוד. על מנת להגיע לתוצאות המקסימליות האפשריות מבחינתכם יש צורך בתכנון אסטרטגיה מתאימה, בעמידה לוועדה רפואית ובציון כל הסימנים המעידים על כך שיש קשר ברור בין המחלה לבין העבודה. על מנת לעשות זאת יש לפנות לעורך דין מקצועי הבקיא בתחום ואשר יש לו הצלחות קודמות רבות.

 

משרד עו"ד ענת צפדיה

עורכת דין ענת צפדיה מתמחה במימוש זכויות רפואיות בביטוח לאומי. בעבר התמחתה בלשכה המשפטית של הביטוח הלאומי בתל אביב וצברה ניסיון רב בתחום. המשרד מסייע בתהליכים שונים מול הביטוח הלאומי, בליווי וייצוג בוועדות הרפואיות השונות, ומיצוי זכויות הנפגע, ועוסק בהענקת ייעוץ משפטי לעיריות, ארגונים וועדי עובדים בנושא מיצוי זכויות רפואיות של העובדים. עו"ד ענת צפדיה הינה מרצה בכירה בקורסים לוועדי עובדים, והן בקורסי גמול השתלמות בנושא ביטוח לאומי.

אם אתם מתמודדים עם תביעה מול ביטוח לאומי או זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לזכויותיכם, חשוב לפנות לעורך דין מנוסה שילווה אתכם בתהליך ויבטיח שתקבלו את מה שמגיע לכם. פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי וליווי מקצועי. למידע נוסף על שירותי המשרד והתמחות בתחום דיני הביטוח הלאומי, בקרו בעמוד של עו"ד ענת צפדיה.

 

שאלות ותשובות

מה ההבדל בין נכות רפואית לנכות תפקודית?

נכות רפואית מתייחסת להערכה הרפואית של הפגיעה עצמה, בעוד שנכות תפקודית בוחנת כיצד אותה פגיעה משפיעה על היכולת לתפקד בחיי היום-יום או בעבודה. לעיתים נכות רפואית גבוהה לא תוביל לפיצוי משמעותי אם לא קיימת השפעה תפקודית, ולהפך.

כן, ניתן להגיש תביעה מחודשת או בקשה להחמרת מצב אם המצב הרפואי של הנפגע התדרדר. יש לצרף מסמכים רפואיים עדכניים ולהוכיח שהחמרת המצב קשורה לפגיעה המקורית.

מומלץ להכין תיק מסודר הכולל את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, רשימת תסמינים והשפעות יומיומיות של הפגיעה, ולהתכונן מנטלית לשאלות שעשויות להישאל במהלך הוועדה.

ליווי משפטי מקצועי עשוי להשפיע באופן מהותי על תוצאת הוועדה. עורך דין מנוסה יודע אילו מסמכים חשוב להדגיש, איך להציג את הפגיעה באופן משכנע ואיך להתמודד עם שאלות או הערות מצד חברי הוועדה.

טיפים ועצות מעשיות לקראת ועדה בביטוח לאומי
תמונה של עורך דין ענת צפדיה
עורך דין ענת צפדיה

בעלת משרד המתמחה במימוש זכויות רפואיות בביטוח לאומי, התמחתה בלשכה המשפטית של הביטוח הלאומי בתל אביב וצברה ניסיון רב בתחום. למשרד ידע והבנה רבה בניהול תהליכים מול הביטוח הלאומי, ניסיון עשיר בליווי וייצוג בועדות הרפואיות השונות, עד מיצוי זכויות הנפגע.

ענת צפדיה
ענת צפדיה משרד עו"ד ביטוח לאומי
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם ענת צפדיה > >