נפגעתם בעבודה? חשוב שתכירו את זכויותיכם מול המוסד לביטוח לאומי על מנת שתוכלו לקבל פיצוי הולם לנזקים שנגרמו לכם. תאונת עבודה הינה פגיעה המתרחשת במקום העבודה ועקב מקום העבודה, ויכולות להיות לה סיבות רבות מאד. אך אין זה משנה מה הסיבה לפגיעה או למחלה, אלא כיצד תתנהלו מול המוסד לביטוח לאומי בעניין. במאמר זה נסביר כל מה שחשוב לדעת על תאונת עבודה ומדוע חשוב להתייעץ עם עורך דין מוביל בתחום לפני שמגישים תביעה לביטוח לאומי.
מהי תאונת עבודה?
על פי חוק הביטוח הלאומי, תאונת עבודה היא כל תאונה שאירעה לעובד תוך כדי ועקב עבודתו, בין אם במקום העבודה עצמו ובין אם מחוצה לו. תאונת עבודה יכולה להתרחש כתוצאה מתאונה פיזית, חשיפה לחומרים מסוכנים, אירועים נפשיים הקשורים לעבודה ואף תאונת דרכים שהתרחשה בדרך לעבודה או ממנה. החוק מגדיר כי נפגע עבודה זכאי לקבל פיצויים בגין אובדן ימי עבודה, טיפולים רפואיים, שיקום ואף הכרה בנכות במידה ונגרם לו נזק מתמשך. תאונות עבודה מתחלקות לשלושה סוגים עיקריים:
- תאונה קלאסית כגון נפילה, החלקה, התחשמלות, פציעה או חשיפה לחומר מסוכן שקרתה באופן בלתי צפוי, לדוגמא – ידו של עובד נתפסת במכונה, או מגירה כבדה נופלת על רגלו של עובד. תאונה מסוג זה עשויה להיות גם תאונת דרכים, פגיעה נפשית כתוצאה מעומס חריג או יחס משפיל ומבזה, התקף לב כתוצאה מאירוע חריג במקום העבודה, פגיעה כתוצאה מתקיפה מינית ועוד.
- פציעת מיקרוטראומה הנגרמת על ידי פעולה חזרתית ויום יומית של העובד בשל עבודתו, כגון רופא שיניים הרוכן אל מטופליו או קופאית המעבירה מוצרים בקופה, ואשר נגרמת לאורך זמן עבודה ממושך.
- מחלת מקצוע שבה לוקה העובד עקב חשיפה לחומרים מסוכנים מתוקף עבודתו, והמחלה הינה רשומה ברשימת מחלות המקצוע של המוסד לביטוח לאומי, לדוגמא – שאיפת חומרים מסוכנים ופגיעה בריאות אצל עובד במפעל למתכות.
היכן יכולה להתרחש תאונת עבודה?
על פניו שאלה זו נשמעת בתחילה רטורית, כי תאונת עבודה מתרחשת באופן די צפוי בעבודה. אך המציאות הרבה יותר מורכבת מכך. על פי החוק, תאונת עבודה יכולה להתרחש גם בדרך אל מקום העבודה או בחזרה, בבית לקוח, בעת סידורים עבור בית העסק, בעת יום עיון, כנס או אירוע חברתי מטעם החברה אשר למעסיק יש אינטרס ברור שעובדיו ישתתפו בו, ואפילו נופש מטעם מקום העבודה.
מה עושים ברגע שמתרחשת תאונת עבודה?
הרגעים הראשונים לאחר תאונת עבודה הינם קריטיים להמשך התהליך, ולכן סמוך ככל הניתן לרגע התאונה חשוב לתעד כל שאירע. במצבים שבהם הנפגע פצוע קשה מדי כדי לתעד, מומלץ מאד לבקש מן הסביבה הקרובה לעשות זאת עבורו. התיעוד והדיווח יהיו חשובים לכל פעולה שתתבצע לאחר הפגיעה, ותשפיע באופן ישיר על תהליך קבלת ההכרה כנפגע עבודה על ידי המוסד לביטוח לאומי. על מנת להסביר את החשיבות הרבה להלן דוגמא:
א', סדרן מדפים בסופרמרקט מקומי, נפגע כתוצאה מנפילת חפץ כבד על ראשו בעת שסידר את המדפים. לא' נגרמה חבורה מדממת וגדולה בראשו, וכמו כן חש גם כאבים עזים בצווארו ובכתפיו, אך מכיוון שחש לא נעים ממעסיקו, סירב להתפנות לבית החולים והמשיך לעבוד לאחר חבישה מתיק עזרה ראשונה. למחרת, חש כאבים עזים בצווארו ובכתפיו ולא היה מסוגל לעבוד למשך מספר שבועות עד להחלמתו. אולם א' שהיה עובד מסור כל כך, התקשה מאד להוכיח כי הפגיעה נגרמה עקב התאונה מאחר ולא היה שום תיעוד של התאונה, ועברו מספר ימים מיום התאונה ועד שהגיע לראשונה לקבלת טיפול רפואי.
על מנת להמנע ממצבים דומים, עליכם לפנות מיד לטיפול רפואי גם אם אתם סבורים שהפגיעה אינה כה קשה, לצלם ולתעד את מקום התאונה, לדווח לרופא כי מדובר בתאונת עבודה, לתאר בפירוט את מהלך האירועים ולוודא שכל התיעוד מתועד בכל הטפסים הרפואיים. במקביל, יש להודיע למעסיק על האירוע ולמלא טופס ב.ל. 250 (הודעה על תאונת עבודה), אשר מהווה מסמך בסיסי לתהליך התביעה מול הביטוח הלאומי. חשוב מאד לזכור, תביעת דמי פגיעה יש להגיש עד 12 חודשים מיום התאונה. לאחר שקיבלתם טיפול ראשוני ווידאתם שנכתב עליהם 'תאונת עבודה' כגורם הפציעה, יש להמשיך ולפעול לשלבים הבאים:
- הגשת טופס ב.ל. 250 למעסיק
- הגשת טופס ב.ל. 211 תביעה לדמי פגיעה
- הגשת טופס ב.ל. 200 תביעה לקביעת דרגת נכות
כיצד נראה תהליך הגשת תביעה לתאונת עבודה למוסד לביטוח לאומי?
להלן השלבים השונים תהליך הגשת תביעה בשל תאונת עבודה למוסד לביטוח לאומי ( נכון לשנת 2025 ):
- שלב ראשון: דמי פגיעה – דמי פגיעה הינם פיצוי זמני לנפגע שתפקידו לפרוש רשת ביטחון לימים הראשונים שלאחר הפגיעה שבגללם לא יכול היה הנפגע להגיע למקום עבודתו ולהתפרנס, וכמו כן כדי לאפשר לו כיסוי הוצאות רפואיות ראשוניות. על מנת לקבל את דמי הפגיעה יש למהר ולהגיש סמוך ככל הניתן לתאונה את הבקשה, ודמי הפגיעה ישולמו לנפגע למשך לא יותר מ – 90 יום
- שלב שני: קביעת נכות זמנית – במידה וחלפו 90 הימים שבהם קיבל הנפגע את דמי הפגיעה, והוא עדיין נותר עם לקויות משמעותיות שנבעו עקב התאונה, עליו להתייצב בפני וועדה רפואית במוסד לביטוח לאומי. במהלך הוועדה, יקראו רופאי הוועדה את החומר הרפואי שיגיש להם הנפגע, ויקבעו לו אחוזי נכות זמניים.
- שלב שלישי: קביעת אחוזי נכות קבועים או זמניים בשנית – לאחר תקופה, לאחר פקיעת תוקף הנכות הזמנית, יזומן הנפגע לוועדה רפואית נוספת שתבחן מה השתנה במהלך התקופה, האם מצבו של הנפגע החמיר או השתפר, ועל פי זאת תקבע לו אחוזי נכות לצמיתות, או שתקבע לו אחוזי נכות זמניים נוספים כדי לאפשר לו משך זמן נוסף להתאוששות והחלמה.
מדוע כה חשוב להתייעץ עם עורך דין בקיא ומנוסה בתחום?
תאונת עבודה איננה דבר פשוט. הנזק שעלול להגרם מרגע אחד של חוסר תשומת לב, מליקוי במקום העבודה או מחוסר מיומנות, עלול להיות הרסני ביותר עבור הנפגע ובני משפחתו התלויים בכם. לכן, אין ספק שהנפגע ירצה להקדיש את רוב זמנו ומרצו כדי להחלים, להשתקם ולחזור לבריאות שלמה. כאשר עליו להתעסק עם שליחת תביעות, מעקב אחר התקדמותן, ועמידה בפני שאלותיהם של רופאי וועדה במוסד לביטוח לאומי, אין ספק שיהיה לו קשה עד בלתי אפשרי. זוהי הסיבה העיקרית לפנייה לעורך דין בקיא ומנוסה בתחום תאונות העבודה, אך גם אם מצבכם טוב ואתם מנוסים בניהול קרבות פנים אל פנים עם הבירוקרטיה, חשוב שיהיה איש מקצוע מיומן ומנוסה לסייע לכם ולעזור לכם למקסם את תוצאות התהליך.
אם אתם מתמודדים עם תביעה מול ביטוח לאומי או זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לזכויותיכם, חשוב לפנות לעורך דין מנוסה שילווה אתכם בתהליך ויבטיח שתקבלו את מה שמגיע לכם. פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי וליווי מקצועי. למידע נוסף על שירותי המשרד והתמחות בתחום דיני הביטוח הלאומי, בקרו בעמוד של עו"ד ענת צפדיה.
שאלות ותשובות בנושא המדריך המלא לנפגעי תאונות עבודה: כל מה שחשוב שתדעו
מהי תאונת עבודה על פי החוק?
תאונת עבודה היא כל תאונה שאירעה לעובד תוך כדי ועקב עבודתו, בין אם במקום העבודה עצמו ובין אם מחוצה לו. תאונות עבודה כוללות פציעות פיזיות, חשיפה לחומרים מסוכנים, אירועים נפשיים הקשורים לעבודה ואף תאונות דרכים בדרך לעבודה או ממנה.
מהם הצעדים הראשונים שיש לנקוט לאחר תאונת עבודה?
מיד לאחר תאונת עבודה יש לתעד את האירוע, לפנות לטיפול רפואי ולוודא שהרופא רושם שמדובר בתאונת עבודה. בנוסף, יש להודיע למעסיק ולמלא טופס ב.ל. 250 (הודעה על תאונת עבודה). לאחר מכן, יש להגיש תביעה לדמי פגיעה (טופס ב.ל. 211) ואם יש צורך, להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות (טופס ב.ל. 200).
מה ההבדל בין תאונת עבודה לבין מחלת מקצוע או מיקרוטראומה?
תאונת עבודה קלאסית הינה אירוע חד-פעמי בלתי צפוי, כמו נפילה או פציעה. מיקרוטראומה הינה נזק מצטבר כתוצאה מפעולות חוזרות בעבודה, כמו כאבים מתמשכים אצל קופאית או רופא שיניים, ומחלת מקצוע הינה מחלה הנגרמת מחשיפה ממושכת לחומרים מסוכנים הקשורים לעבודה, כמו שאיפת מתכות רעילות במפעלים.
מדוע מומלץ להתייעץ עם עורך דין לאחר תאונת עבודה?
הגשת תביעה לביטוח לאומי עשויה להיות תהליך מורכב הדורש מסמכים רפואיים, וועדות רפואיות והבנה מעמיקה של זכויות הנפגע. עורך דין המתמחה בתאונות עבודה יכול לסייע בניהול התהליך בצורה מקצועית, למנוע טעויות בירוקרטיות ולהגדיל את סיכויי ההצלחה לקבלת הפיצוי המקסימלי.