פגיעה בעבודה פגיעות של רוכבי אופנים וקורקינט

כאשר מתרחשת תאונת עבודה כתוצאה מרכיבה על אופניים וקורקינט ממונע בדרך אל העבודה, מן העבודה הביתה או במהלך העבודה ( במיוחד כאשר הנפגע משתמש בכלי התחבורה הללו לצורך עבודתו כשליח, לדוגמא ) יש לנפגע בעיה קשה – הוא אינו מבוטח כלל. כל עוד התאונה התרחשה כתוצאה מהחלקה או פגיעה במכשול כלשהו, ולא כתוצאה מפגיעת רכב אחר חלילה, לא יהיה לנפגע לאן לפנות אלא למוסד לביטוח לאומי, לעומת פגיעות הנגרמות בתוך רכב שיש לו ביטוח חובה. מסיבה זו, הפנייה למוסד לביטוח לאומי צריכה להיות מתוכננת היטב עד הפרט האחרון, על מנת שתוכלו למצות את מקסימום הפיצוי המגיע לכם כנפגעים, מאחר ולא תהיה לכם כתובת אחרת לפנות אליה. במאמר זה נסביר כל מה  שחשוב לדעת על תאונות עבודה המתרחשות עקב רכיבה על אופניים וקורקינטים ממונעים, ומדוע חשוב כל כך להעזר בעורך דין בקיא ומנוסה בתחום.

 

פגיעה בעבודה בשל רכיבה על קורקינט או אופניים ממונעים

מי מאיתנו לא התנסה באופניים חשמליות או קורקינט ככלי תחבורה? כולנו מודעים לזיהום האויר שפולטות מכוניות, ורבים מאיתנו מחפשים פתרונות לתחבורה זולה, זמינה ולא מזהמת. האופניים החשמליות והקורקינטים הממונעים מהווים תחליף מצויין לרכב מזהם אשר עלות אחזקתו יקרה מאד, מאחר והם אינם דורשים מאמצים מרובים בהפעלתם בכוח השרירים, ומאפשרים לרוכב להגיע רחוק יותר מאי פעם. אך לא רק זאת, רבים מרוכבי האופניים והקורקינטים עושים זאת לשם פרנסתם – כגון שליחויות שונות, כאשר עלות הרכישה והאחזקה של כלי התחבורה הינו זניח לחלוטין לעומת קטנועים או אופנועים.

אך עם הנוחות הרבה והחיסכון המשמעותי בהוצאות, ישנו גם צד אפל ומסוכן – אין כרגע בנמצא ביטוח המיועד לקורקינטים ואופניים ממונעים, כך שהרוכבים אינם מבוטחים במקרה של פגיעה, וכאשר מתרחשת פגיעה כזו, היא בדרך כלל הרסנית. מדי שנה נפגעים קשות רוכבי אופניים וקורקינטים פגיעות מערכתיות, וכאשר הרוכב לא טרח לשים קסדה, הן עלולות להיות מורכבות ביותר. הפגיעות של רוכבי האופניים והקורקינטים גבוהה מאד מאחר והחוק אוסר עליהם לעלות על המדרכה, ובכל מקום שבו לא נסלל עדיין מסלול אופניים הם מחוייבים לנסוע על הכביש.

 

מתי תאונת דרכים עם קורקינט ואופניים ממונעים תחשב לתאונת עבודה?

על פי חוק תאונות העבודה, תאונת עבודה תיחשב לכזו כאשר היא אירעה לעובד שכיר תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעסיק או מטעמו. תאונת דרכים תיחשב לתאונת עבודה בהתאם לתנאי זה ובכפוף לתנאים הבאים:

  • העובד היה בדרכו ממעונו מן הבית לעבודה או להיפך, במסלול הקבוע היומיומי שלו ללא סטיה מן המסלול.
  • במידה והיתה סטייה מהמסלול היא היתה לצורך הורדת והעלאת ילדים במוסד החינוכי הרגיל שלהם עד גיל 10, או לעצירה בבית התפילה הקבוע והיומיומי של האדם.
  • האדם היה בשליחות מטעם מקום העבודה, כמו למשל ביקור בבית לקוח, הבאת משלוח שהוזמן מבית העסק, הפקדת צ'קים או מסירת דואר וכדומה.

 

חשוב לזכור כי אם העובד סטה ממסלולו הקבוע, גם אם זו רק היתה עצירה לשתות קפה ושם התרחשה התאונה – לא תיחשב התאונה כתאונת עבודה, והוא יוכל לפנות למוסד לביטוח לאומי בתביעה לנכות כללית.

 

כיצד נראה תהליך הגשת תביעה לתאונת עבודה למוסד לביטוח לאומי?

תהליך הגשת תביעה בשל תאונת עבודה למוסד לביטוח לאומי הינו מעט שונה מתביעת נכות כללית רגילה, להלן השלבים השונים בתהליך ( נכון לשנת 2025 ):

  1. שלב ראשון: דמי פגיעה – דמי פגיעה הינם פיצוי זמני לנפגע שתפקידו לפרוש רשת ביטחון לימים הראשונים שלאחר הפגיעה שבגללם לא יכול היה הנפגע להגיע למקום עבודתו ולהתפרנס, וכמו כן כדי לאפשר לו כיסוי הוצאות רפואיות ראשוניות. על מנת לקבל את דמי הפגיעה יש למהר ולהגיש סמוך ככל הניתן לתאונה את הבקשה, ודמי הפגיעה ישולמו לנפגע למשך לא יותר מ – 90 יום.
  2. שלב שני: קביעת נכות זמנית – במידה וחלפו 90 הימים שבהם קיבל הנפגע את דמי הפגיעה, והוא עדיין נותר עם לקויות משמעותיות שנבעו עקב התאונה, עליו להתייצב בפני וועדה רפואית במוסד לביטוח לאומי. במהלך הוועדה, יקראו רופאי הוועדה את החומר הרפואי שיגיש להם הנפגע, ויקבעו לו אחוזי נכות זמניים.
  3. שלב שלישי: קביעת אחוזי נכות קבועים או זמניים בשנית – לאחר תקופה, לאחר פקיעת תוקף הנכות הזמנית, יזומן הנפגע לוועדה רפואית נוספת שתבחן מה השתנה במהלך התקופה, האם מצבו של הנפגע החמיר או השתפר, ועל פי זאת תקבע לו אחוזי נכות לצמיתות, או שתקבע לו אחוזי נכות זמניים נוספים כדי לאפשר לו משך זמן נוסף להתאוששות והחלמה.

 

מדוע כה חשוב להתייעץ עם עורך דין בקיא ומנוסה בתחום?

תאונת דרכים איננה דבר פשוט. הפגיעות הרבה והסיכון הרב שברכיבה על קורקינט ממונע ואופניים חשמליות על הכביש, והמפגש עם האספלט או עם פגוש של מכונית, עלול להיות הרסני ביותר עבור הרוכב ובני משפחתו. לכן, אין ספק שהנפגע ירצה להקדיש את רוב זמנו ומרצו כדי להחלים, להשתקם ולחזור לבריאות שלמה. כאשר עליו להתעסק עם שליחת תביעות, מעקב אחר התקדמותן, ועמידה בפני שאלותיהם של רופאי וועדה במוסד לביטוח לאומי, אין ספק שיהיה לו קשה עד בלתי אפשרי. זוהי הסיבה העיקרית לפנייה לעורך דין בקיא ומנוסה בתחום תאונות הדרכים, אך גם אם מצבכם טוב ואתם מנוסים בניהול קרבות פנים אל פנים עם הבירוקרטיה, חשוב שיהיה איש מקצוע מיומן ומנוסה לסייע לכם ולעזור לכם למקסם את תוצאות התהליך. זכרו – מאחר ואינכם מבוטחים, המוסד לביטוח לאומי הינו המוצא האחרון שלכם לקבלת פיצוי, ולכן ההליך חייב להסתיים עם מקסימום פיצויים.

 

כיצד בוחרים עורך דין לניהול תביעת תאונת עבודה מול המוסד לביטוח לאומי?

על מנת למקסם את הסיכויים שלכם להצליח בתביעת תאונת עבודה במוסד לביטוח לאומי, חשוב לבחור עורך דין מתאים, להלן הקריטריונים שעל עורך הדין לעמוד בהם כדי להיות הנכון עבורכם:

  • עורך דין שזהו תחום עיסוקו העיקרי – על מנת להצליח בתביעה אין די בהכרת תחום החוזים או הפיצויים, אלא להכיר לעומק כיצד מתנהל המוסד לביטוח לאומי, כיצד נראית הבירוקרטיה שלו, מהם הילכי הרוח השורים בתוכו, כיצד מתקיימת וועדה רפואית ומה חשוב לעשות בה וכדומה. אין תחליף לניסיון רב שנים עם המערכת שמושתת על נהלים ותקנות נוקשים וקשיחים כדי לסייע לכם בתהליך.
  • מקצועיות ונחישות – בלי מקצועיות ונחישות של עורך דין שמגיע כדי להילחם ולהאבק על זכויות הנפגע שלו, לא בטוח שתשיגו את כל מה שמגיע לכם. על עורך הדין להיות עם 'אש בעיניים' ומוטיבציה גבוהה להצליח בתהליך למען הלקוח שלו, ולהשיג עבורו כל מה שניתן על פי חוק ועל פי התנאים השונים.
  • זמינות גבוהה ויחס אישי – אחד הדברים שמאפיינים עורך דין טוב למוסד לביטוח לאומי הוא זמינות גבוהה לכל שאלה ובקשה שיש לכם, או לבני משפחותיכם הדואגים לכם. עורך דין טוב ייעץ ויקשיב לכל בעיה שמתעוררת, וינסה למצוא לה פתרון משפטי. כמו כן, רצוי שעורך הדין יהיה בעל אוזן קשבת, אמפתיה והבנה לנושא הכאוב של תאונות הדרכים.

אם אתם מתמודדים עם תביעה מול ביטוח לאומי או זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לזכויותיכם, חשוב לפנות לעורך דין מנוסה שילווה אתכם בתהליך ויבטיח שתקבלו את מה שמגיע לכם. פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי וליווי מקצועי. למידע נוסף על שירותי המשרד והתמחות בתחום דיני הביטוח הלאומי, בקרו בעמוד של עו"ד ענת צפדיה.

 

שאלות ותשובות בנושא פגיעה בעבודה פגיעות של רוכבי אופנים וקורקינט

מהן הזכויות של רוכבי אופניים וקורקינטים שנפגעו במהלך העבודה?

רוכבים שנפגעו בתאונה תוך כדי עבודה או בדרכם לעבודה יכולים להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי להכרה בתאונה כתאונת עבודה. אם התאונה נגרמה עקב רשלנות צד שלישי, ניתן לשקול גם תביעת נזיקין נגד הגורם האחראי.

תאונה תוכר כתאונת עבודה אם התרחשה בדרך הישירה מביתו של העובד לעבודה או חזרה, ללא סטייה מהמסלול, או אם קרתה במהלך שליחות מטעם העבודה, כמו שליחויות או ביקור אצל לקוחות. סטייה מהדרך מסיבה שאינה מוצדקת עלולה לשלול את ההכרה בתאונה כתאונת עבודה.

ההליך מתחיל בהגשת טופס תביעה לדמי פגיעה, ולאחר מכן ייתכן צורך בקביעת דרגת נכות זמנית או קבועה בוועדה רפואית. אם הפגיעה נמשכת מעבר ל-90 ימים, ניתן לבקש קביעת אחוזי נכות ולפעול לקבלת קצבת נכות או מענק חד-פעמי.

ההליך מול ביטוח לאומי עשוי להיות מורכב ודורש הצגת מסמכים רפואיים וראיות מתאימות. עורך דין מנוסה יוכל לוודא שהתביעה מוגשת בצורה מקצועית, לייצג את הנפגע בוועדה הרפואית ולסייע בהשגת הפיצוי המקסימלי המגיע לו.

פגיעה בעבודה פגיעות של רוכבי אופנים וקורקינט
תמונה של עורך דין ענת צפדיה
עורך דין ענת צפדיה

בעלת משרד המתמחה במימוש זכויות רפואיות בביטוח לאומי, התמחתה בלשכה המשפטית של הביטוח הלאומי בתל אביב וצברה ניסיון רב בתחום. למשרד ידע והבנה רבה בניהול תהליכים מול הביטוח הלאומי, ניסיון עשיר בליווי וייצוג בועדות הרפואיות השונות, עד מיצוי זכויות הנפגע.