אפילפסיה היא מחלה נוירולוגית המוכרת גם בשם 'מחלת הנפילה', אשר יכולה להגרם כתוצאה ממום מלידה, אך גם פגיעות ראש קשות עלולות לגרום לה. מחלה זו פוגעת בתפקוד זרמי החשמל של המוח וגורמת להתקפים של פרכוסים בדרגות חומרה שונות וגם לניתוקים – האדם לפתע בוהה בחלל למספר שניות עד שהוא 'מתעורר' ולא זוכר מה אירע. בצורתה הקשה, מחלה זו עשויה להשפיע באופן משמעותי על התפקוד בחיי היומיום של החולים, כולל על יכולתם להתפרנס, לנהוג ברכב ולנהל אורח חיים עצמאי ותקין. חולים באפילפסיה עשויים להיות זכאים לקצבאות וסלי הטבות מהמוסד לביטוח לאומי במסגרת נכות כללית. במאמר זה נסביר את זכויותיהם של חולי אפילפסיה בישראל ומדוע חשוב לפנות לעורך דין בקיא ומנוסה לפני שמגישים תביעה.
מהי אפילפסיה?
אפילפסיה הינה מחלה נוירולוגית אשר נגרמת מהפרעות חשמליות במוח האדם. חלק מן החולים נולדו עם המחלה בשל מום מולד, וחלק מן החולים פיתחו אותה במהלך חייהם כתוצאה מזיהום שחדר למוח או מפגיעת ראש. ישנם מספר גורמים העלולים לעורר התקף אפילפטי, כגון הבהובי אור פתאומיים, רעש חזק, חרדה, מתח, עודף גירויים חיצוניים וכדומה. חולי האפילפסיה לומדים להכיר את סימני ההתקף המתקרב ויודעים כיצד להתיישב או להשכב על הרצפה עד חלוף זעם. התקף אפילפטי קלאסי כולל איבוד הכרה, רעד חזק בשרירים, חוסר תגובה לקריאת שמו, ואף עילפון למספר דקות. כאשר אדם נמצא בהתקף, חשוב לנסות ולתמוך בו כדי שלא יקבל מכה חזקה בזמן הנפילה או בשל הפרכוסים, אך פרט לכך אין הרבה מה לעשות עד לחלוף ההתקף. המחלה נחלקת לשלוש סוגים על פי עוצמת ותדירות הפרכוסים:
- אפילפסיה גרנד מאל (Grand Mal) – פרכוסים כלליים חמורים המלווים באובדן הכרה, רעידות עזות ונפילה לקרקע. פרכוסים אלו עשויים להימשך מספר דקות ולאחריהם החולה חווה בלבול ותשישות.
- אפילפסיה פטיט מאל (Petit Mal) – פרכוסים קטנים (המכונים גם ניתוק, או התקפי היעדרות), בהם החולה מאבד קשר רגעי עם הסביבה, בוהה ולא מגיב, ללא תנועות עוויתיות משמעותיות. פרכוסים אלו נפוצים יותר בילדים ועלולים להשפיע על יכולת הריכוז והתפקוד הלימודי.
- אפילפסיה מוקדית (Focal Epilepsy) – פרכוסים המתמקדים באזור מסוים במוח ויכולים לגרום לתנועות בלתי רצוניות, תחושות מוזרות או שינויים בתודעה, בהתאם לאזור הפגוע במוח.
אפילפסיה והמוסד לביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי מגדיר את הסובלים מאפילפסיה כנכים כלליים תחת הכותרת 'פגיעות נוירולוגיות'. במהלך וועדה רפואית ייקבעו אחוזי נכות רפואית ובנוסף גם דרגת אי כושר לעבודה, וזאת על פי חומרת התסמינים והמוגבלות שיש לאדם עקב המחלה. כאשר משקללים את שניהם ביחד ניתן יהיה לקבוע מה מגיע לחולה, האם מענק חד פעמי או קצבה. להלן טבלאות הממחישות את הזכאות של החולים באפילפסיה:
אפילפסיה בילדות ( 0 – 18 )
ילד הסובל מאפילפסיה יוכר כילד נכה ויקבל קצבה על פי הטבלה שלמטה. חשוב לציין כי הורים לילד נכה רשאים להגיש בקשה לפטור ממס בעת משיכת קופת גמל עבור הילד החולה כדי לטפל בו בנוסף לקצבה, וכי ילדים העומדים בקריטריונים מסויימים יהיו זכאים לסייעת במוסד החינוכי בו הם לומדים ( נכון לשנת 2025 ):
שיעור הגמלה | גובה הקצבה |
נקבעה גמלה בשיעור של 50% בשל הצורך בהשגחה חלקית למניעת מצבי סיכון לילד | 1,880 ש"ח ( 50% קצבה ) |
נקבעה גמלה בשיעור של 100% בשל הצורך בטיפולים רפואיים קבועים | 3,694 ש"ח ( 100% קצבה ) |
ילדים עם אפילפסיה ועם לקויות נוספות | הקצבה שתתקבל היא עבור הלקות בעלת הדרגה הגבוהה ביותר |
ילדים עם שלוש עילות זכאות | 3,694 ש"ח ( 100% קצבה ) |
ילדים עם שלוש עילות זכאות בשיעור של 100% | 6,944 ש"ח ( 188% קצבה ) |
אפילפסיה בגיל בגרות ( 18 עד גיל פרישה )
על מנת להיות זכאי לקצבת נכות כללית, חולה אפילפסיה צריך לעמוד בקריטריונים הבאים:
- לפחות 60% נכות רפואית על ליקוי אחד או 40% נכות רפואית משוקללת על מספר גורמים שאחד מהם הינו 25%.
- אי כושר עבודה בדרגה של 60% ומעלה מתוך האפשרויות הבאות: 65%, 74%, 100%.
להלן טבלה הממחישה את גובה הקצבה של נכות כללית:
דרגת אי כושר העבודה | הסכום לקצבה |
75% – 100% | קצבה מלאה 4,556 ש"ח |
74% | קצבה חלקית 3,106 ש"ח |
64% | קצבה חלקית 2,800 ש"ח |
60% | קצבה חלקית 2,629 ש"ח |
זכויות נוספות של חולי אפילפסיה
בנוסף לזכאות לקצבאות וסלי הטבות שונים, חולי האפילפסיה בישראל זכאים גם לעזרה ותמיכה כגון:
- ייעוץ מקצועי הכולל סיוע במימון לימודי תואר או מקצוע לכל מי שנקבעו לו 20% נכות ומעלה ועזרה קהילתית במציאת מקום עבודה מתאים.
- כלב התרעה רפואי Medical Alert Dog שאומן להבחין בתסמינים הראשונים של ההתקף ולהזהיר את בעליו. על כלב לוויה זה חלים כל ההקלות כמו על כלבי נחייה לעוורים לרבות עלייה לתחבורה ציבורית וכניסה לאיזורים שאסורים בדרך כלל לכלבים.
מדוע כה חשוב להתייעץ עם עורך דין בקיא ומנוסה בתחום?
אפילפסיה איננה מחלה פשוטה. היא מפריעה לתפקוד היומיומי ומשפיעה על יכולתו של החולה ללמוד, לעבוד ואפילו בתפקוד היומיומי הבסיסי ביותר. במידה והחולה סובל מהתקפים תכופים וקשים, הוא יזדקק להשגחה על מנת שלא להפגע מהתקף. חולי אפילפסיה רבים נפגעים כתוצאה מאיבוד ההכרה והחבטה ברצפה, או מהפרכוסים הקשים. על מנת שגם אתם תוכלו להגיע למקסימום פיצוי עבור מחלת האפילפסיה, חשוב לפנות לעורך דין בקיא ומנוסה בתחום שיש לו סיפורי הצלחה רבים, ואשר נלחם בהצלחה עבור חולי אפילפיסה בעבר. יש צורך בהיכרות מעמיקה עם המוסד לביטוח לאומי ועם הדרך שבה הוא מתנהל, כיצד נראית הוועדה הרפואית, מה חשוב להציג ומה חשוב לומר, ועם הידע הזה לייצג את הלקוח החולה במחלה בצורה המיטבית ביותר ולהשיג עבורו כל מה שניתן בהתאם לתנאים.
כיצד בוחרים עורך דין לניהול תביעת נכות כללית בשל אפילפסיה?
על מנת למקסם את הסיכויים שלכם להצליח בתביעת נכות כללית במוסד לביטוח לאומי, חשוב לבחור עורך דין מתאים, להלן הקריטריונים שעל עורך הדין לעמוד בהם כדי להיות הנכון עבורכם:
- עורך דין שזהו תחום עיסוקו העיקרי – על מנת להצליח בתביעה אין די בהכרת תחום החוזים או הפיצויים, אלא להכיר לעומק כיצד מתנהל המוסד לביטוח לאומי, כיצד נראית הבירוקרטיה שלו, מהם הילכי הרוח השורים בתוכו, כיצד מתקיימת וועדה רפואית ומה חשוב לעשות בה וכדומה. אין תחליף לניסיון רב שנים עם המערכת שמושתת על נהלים ותקנות נוקשים וקשיחים כדי לסייע לכם בתהליך.
- מקצועיות ונחישות – בלי מקצועיות ונחישות של עורך דין שמגיע כדי להילחם ולהאבק על זכויות החולה, לא בטוח שתשיגו את כל מה שמגיע לכם. על עורך הדין להיות עם 'אש בעיניים' ומוטיבציה גבוהה להצליח בתהליך למען הלקוח שלו, ולהשיג עבורו כל מה שניתן על פי חוק ועל פי התנאים השונים.
- זמינות גבוהה ויחס אישי – אחד הדברים שמאפיינים עורך דין טוב למוסד לביטוח לאומי הוא זמינות גבוהה לכל שאלה ובקשה שיש לכם, או לבני משפחותיכם הדואגים לכם. עורך דין טוב ייעץ ויקשיב לכל בעיה שמתעוררת, וינסה למצוא לה פתרון משפטי. כמו כן, רצוי שעורך הדין יהיה בעל אוזן קשבת, אמפתיה והבנה, כדי שתמיד תרגישו שיש לצידכם איש מקצוע מתאים.
אם אתם מתמודדים עם תביעה מול ביטוח לאומי או זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לזכויותיכם, חשוב לפנות לעורך דין מנוסה שילווה אתכם בתהליך ויבטיח שתקבלו את מה שמגיע לכם. פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי וליווי מקצועי. למידע נוסף על שירותי המשרד והתמחות בתחום דיני הביטוח הלאומי, בקרו בעמוד של עו"ד ענת צפדיה.
שאלות ותשובות בנושא נכות כללית אפילפסיה – מהם זכויות החולים במוסד לביטוח לאומי?
כיצד משפיעה אפילפסיה על חיי היומיום של החולים?
אפילפסיה גורמת להתקפים פתאומיים של פרכוסים או ניתוקים קצרים, מה שעלול להוביל לאובדן הכרה, פגיעות פיזיות, קושי בהתנהלות עצמאית, הגבלה בנהיגה ובעיות תעסוקתיות. חולים רבים נאלצים להתמודד עם מגבלות שונות המשפיעות על שגרת חייהם.
אילו תנאים יש לעמוד בהם כדי לקבל קצבת נכות כללית עבור אפילפסיה?
כדי להיות זכאי לקצבה, יש לעמוד בקריטריונים כמו נכות רפואית של לפחות 60% לליקוי בודד או 40% נכות משוקללת, כאשר לפחות אחד מהליקויים הוא בשיעור של 25%. בנוסף, יש להוכיח דרגת אי כושר עבודה של 60% ומעלה, בהתאם להחלטת הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי.
אילו זכויות נוספות מגיעות לחולי אפילפסיה מלבד קצבת נכות?
חולי אפילפסיה זכאים לסיוע במימון לימודים מקצועיים, תמיכה תעסוקתית למציאת עבודה מתאימה, כלבי התרעה רפואיים שיכולים להתריע על התקף מתקרב, ולעיתים גם לפטור ממס הכנסה במקרים של נכות קשה ובלתי מאוזנת.
מדוע חשוב להיעזר בעורך דין בעת הגשת תביעה לביטוח לאומי?
המוסד לביטוח לאומי מחזיק בנהלים נוקשים לקביעת אחוזי הנכות ודרגת אי הכושר לעבודה. עורך דין מנוסה מסייע באיסוף מסמכים רפואיים, בהצגת התיק באופן מיטבי בפני הוועדה הרפואית, ובניהול עררים במידת הצורך, כדי להבטיח שהחולה יממש את כל זכויותיו.