עובדים במגזר הציבורי אשר חלו או נפצעו ומעוניינים לפרוש טרם הגיעם לגיל פרישה, יקבלו מענק פרישה חד פעמי בהתאם לקריטריונים שונים. מענק זה מאפשר להם לקבל פיצוי על אובדן ההכנסה שאמורה היתה להתקבל אילו היו נשארים לעבוד עד גיל הפרישה וכך לא לפגוע במצבם הכלכלי. במאמר זה נסביר על הקריטריונים השונים, על חישוב גובה הפיצוי ומתי מומלץ לפנות לעורך דין נזקי גוף על מנת לקבל את מלוא הפיצוי המגיע לכם על פי חוק.
מהי פרישה רפואית?
פרישה רפואית משמעותה סיום עבודתו של עובד לפני גיל הפרישה הרגיל, עקב מצב רפואי שמונע ממנו להמשיך בעבודתו באופן מלא או חלקי. הפרישה מתבצעת בעקבות קביעה רפואית של אי-כושר עבודה, והיא נועדה להבטיח לעובד הכנסה חלופית באמצעות פנסיית נכות, קצבת נכות או פיצויים, בהתאם למסלול הזכויות שמגיע לו.
הפרישה מתבצעת לרוב לאחר בדיקה רפואית רשמית שמאשרת כי מצבו הבריאותי של העובד אינו מאפשר את המשך העסקתו בתפקידו, ולעיתים אף בכל עבודה אחרת התואמת את כישוריו. מטרת הפרישה הרפואית היא להגן על העובד מבחינה כלכלית ובריאותית, תוך התחשבות בכך שמחלתו או פציעתו לא מאפשרת תפקוד תעסוקתי רגיל.
במה שונה פרישה רפואית של עובד רגיל מזו של עובד מדינה?
עובדי מדינה שנכללים בהם עובדי משרדי הממשלה השונים, מורים וגננות, שוטרים וכבאים, אחיות ורופאים בבתי חולים ממשלתיים ועוד רבים אחרים אשר עושים לילות כימים כדי להגן, לטפל ולסייע לאזרחי מדינת ישראל. מתוקף הסכמים ותיקים שנחתמו כבר לפני שנים, נקבעו הליכי פיטורין ופרישה מעט שונים מאלו של הסקטור הפרטי, והם אינם תלויים בהסכמי פנסיה של חברות ביטוח שונות, אלא בוועדות של שירות המדינה.
כאשר עובד מדינה מפוטר טרם גיל פרישה או נאלץ לעזוב את מקום העבודה עקב מחלה או פציעה, ועדה רפואית מטעם שירות המדינה בוחנות את המקרה שלו וקובעות את הפיצוי המגיע לו על פי וותק, חומרת הפגיעה, ועוד מספר קריטריונים.
אף על פי שוועדות השירות של המדינה הינן פחות עמוסות מאשר וועדות המוסד לביטוח לאומי או וועדות חברות הביטוח, הן עלולות להיות מסורבלות וארוכות, וכרוכות בהליך בירוקרטי לא נעים.
במידה ועובד ציבור רוצה לערער על החלטת הוועדה, הוא יכול לפנות לועדה עליונה של שירות המדינה. במידה ואתם עובדי מדינה המעוניינים לפרוש לפנסיה רפואית – מומלץ לקחת עורך דין נזקי גוף מוביל בתחום על מנת להביא לאופטימיצזיה של התהליך ולהגיע לתוצאות הטובות ביותר עבורכם.
זכרו, המענק החד פעמי שתקבלו אמור לפרוש לכם רשת ביטחון לשנים שבהם תהיו למעשה מחוסרי פרנסה ותישענו על קרן הפנסיה שלכם, ולכן יש לוודא כי קיבלתם את הסכום המקסימלי המגיע לכם.
להלן טבלה הממחישה את ההבדלים בין המגזרים:
עובד מדינה | עובד רגיל (מגזר פרטי/אחר) | נושא |
פרישה בעקבות קביעת נכות רפואית ע"י ועדות רפואיות מיוחדות מטעם שירות המדינה, עם אפשרות לקבל קצבה פנסיונית מיוחדת. |
פרישה בעקבות קביעת אי-כושר עבודה ע"י ביטוח לאומי או קרן הפנסיה, לרוב עם פיצויי פיטורין, ולעיתים קצבת נכות. |
הגדרת פרישה רפואית |
ועדה רפואית של נציבות שירות המדינה. |
ביטוח לאומי, קרן פנסיה, ולעיתים ועדות פנימיות של מעסיקים גדולים. |
גוף מוסמך לקביעה |
זכאות לפנסיית נכות או לפרישה מוקדמת עם תנאים מועדפים (לעיתים גם שימור זכויות פנסיה רגילות). |
פיצויי פיטורין, קצבת נכות כללית, ולעיתים זכויות מקרן פנסיה או ביטוח מנהלים. |
זכויות כלכליות |
מסודר וממוסד ע"י המדינה, אך לעיתים ארוך ומסורבל. |
תלוי בגוף המטפל (פנסיה/ביטוח לאומי); יכול להיות מגוון ולעיתים מצריך תביעות פרטיות. |
הליך בירוקרטי |
אפשרית בפני ועדה רפואית עליונה בשירות המדינה. |
אפשרית בפני ועדות ערר של ביטוח לאומי או בתי הדין לעבודה. |
אפשרות לערעור |
הקריטריונים לפרישה רפואית במגזר הציבורי
חשוב לדעת כי מאחר והקריטריונים לעובדי ציבור שונים מאלו של הסקטור הפרטי, יש לבדוק היטב את הזכויות שלכם כעובדי ציבור, על מנת שלא תאבדו סכומי כסף שמגיעים לכם. להלן התנאים לקבלת מענק פרישה מוקדמת:
- עובד מדינה הפורש עקב מצבו הבריאותי וזכאי לקצבת פנסיה תקציבית.
- עובד שפוטר מהשירות לפני גיל 60, זכאי לקצבת פנסיה תקציבית ובנוסף שבעת פיטוריו אינו בשיא הוותק בדירוגו ואחוז קצבת הפנסיה שלו קטן משבעים.
חשוב מאד לדעת כי בדרך כלל אחוז הקצבה הסופי נקבע מספר חודשים לאחר מועד הפרישה, ואם מסתבר כי מענק הפרישה שהעובד זכאי לו נמוך מזה ששולם לו בפועל, יידרש הגמלאי יידרש להחזיר את הכספים העודפים שקיבל.
בשל מורכבות החישובים ומשך הזמן שהם אורכים, מומלץ לפנות מספר חודשים, ואף חצי שנה מראש, אל הגורמים המטפלים בגמלאים במשרד שבו העובד מועסק.
ברור ומובן שלעיתים המחלה או הפציעה הינן פתאומיות, ואינן מאפשרות המשך עבודה בנחת של מספר חודשים נוספים עד לפרישה הסופית, ובמקרים כאלו ניתן להתייעץ עם גורמים מתאימים כדי להבין כיצד להגיע לתחשיב מדוייק ונכון.
כיצד מחושב המענק החד פעמי?
עובדי מדינה שפורשים מסיבות רפואיות או מפוטרים לפני גיל 60, ואשר עונים על הקריטריונים המתאימים, זכאים למענק חד פעמי אשר מחושב באופן הבא:
משכורת קובעת × ותק × אחוז מסוים אשר משתנה לפי נסיבות הפרישה ולפי החלטות ועדות אישיות.
להלן דוגמה לחישוב מענק פרישה רפואית של אדם אשר משכורתו הקובעת עומדת על 10,000 ש"ח, נצבר לו וותק של 24 שנים, ומאחר שהוא סובל מנכות קשה, נקבעו לו 120% מענק.
מענק = משכורת קובעת × ותק × אחוז מענק
מענק = 10,000 × 24 × 1.2
מענק = 288,000 ש"ח
מכאן שהעובד יקבל מענק פרישה חד-פעמי בסך 288,000 ש"ח.
באלו מקרים מומלץ לפנות לעורך דין מתאים בנוגע לפרישה רפואית במגזר הציבורי?
עובדי ציבור רבים מאמינים שבשל המערכת המסודרת שבה הם עובדים וכאשר המדינה עצמה הינה המעסיק שלהם, לא צפויות להם כל בעיות בעת פרישה רפואית, אולם פעמים רבות, המציאות טופחת על פניהם דווקא כשהם צריכים את הכספים הללו על מנת להחלים, להשתקם ולהתמודד עם פציעה או מחלה קשה. לכן מומלץ לפנות לעורך דין בעל ניסיון והבנה בתחום בכל אחד מן המקרים הבאים:
- כאשר הוועדה הרפואית דוחה את הבקשה שלכם– עורך הדין יוכל לסייע לכם להגיש עירעור על ההחלטה לוועדה העליונה של שירות המדינה.
- כאשר שיעור הנכות שנקבע נמוך ממה שמגיע – עורך דין יידע כיצד למצות את הזכויות שלכם ולהביא לפיצוי המקסימלי המגיע לכם.
- כאשר יש מחלוקת על זכאות לפנסיה מלאה או קצבה חלקית – עורך דין יכול לנהל משא ומתן ולהגן על זכויותיך.
- כאשר יש עיכוב או סחבת בהליכי הפרישה – עורך דין ידע לדרוש טיפול מהיר ולעיתים לפנות לבית הדין לעבודה.
- כאשר יש פגיעה בזכויות פנסיוניות עתידיות – כמו למשל בעת חישוב לא נכון של שנות ותק או קיצוץ זכויות, שיש לתקנן על מנת להביא למלוא הזכויות שלכם.
הזמן הטוב ביותר לפנות לעורך הדין הוא כמובן לפני שצצות הבעיות, עוד בטרם הגשתם את הבקשה. עורך הדין יסייע לכם לאתר ולזהות בעיות דומות מראש, ולערוך את ההתאמות הנכונות על מנת למנוע אותן, או לנסות וליישר את ההדורים בשלבים מוקדמים של הגשת הבקשה שלכם. עורך הדין יסייע לכם לבנות תיק רפואי מקיף וממצה אשר ישקף את חומרת הפציעה או המחלה שלכם, ומדוע אינכם יכולים להמשיך לעבוד עוד בתפקידכם, ובכך יעזור לכם למקסם את הזכויות שלכם ולהביא לתחשיב מיטבי של המענק החד פעמי.
משרד עו"ד ענת צפדיה
עורכת דין ענת צפדיה מתמחה במימוש זכויות רפואיות במגזר הציבורי. בעבר התמחתה בלשכה המשפטית של הביטוח הלאומי בתל אביב וצברה ניסיון רב בתחום. המשרד מסייע בתהליכים שונים מול הביטוח הלאומי, בליווי וייצוג בוועדות הרפואיות השונות, ומיצוי זכויות הנפגע, ועוסק בהענקת ייעוץ משפטי לעיריות, ארגונים וועדי עובדים בנושא מיצוי זכויות רפואיות של העובדים. עו"ד ענת צפדיה הינה מרצה בכירה בקורסים לוועדי עובדים, והן בקורסי גמול השתלמות בנושא ביטוח לאומי.
אם אתם מתמודדים עם תביעה מול ביטוח לאומי, שירות המדינה ומשרדי ממשלה נוספים, או זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לזכויותיכם, חשוב לפנות לעורך דין מנוסה שילווה אתכם בתהליך ויבטיח שתקבלו את מה שמגיע לכם. פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי וליווי מקצועי. למידע נוסף על שירותי המשרד והתמחות בתחום דיני הביטוח הלאומי, בקרו בעמוד של עו"ד ענת צפדיה.